За пів року ООН зафіксувала 18 випадків зазіхання на свободу вираження поглядів в Україні

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

За період з 1 серпня 2020 до 31 січня 2021 року ООН задокументувала 18 випадків погроз і нападів на працівників ЗМІ, журналістів, блогерів та правозахисників як на підконтрольній офіційному уряду території України, так і на тимчасово окупованому Донбасі.

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Джерело: prozahid.com

Більшість з нападів на медійників та блогерів були пов’язані з висвітленням заходів із боротьби з корупцією або пандемією, запроваджених урядом України.

В одному випадку у Волновасі на Донеччині невідомі жорстоко побили бейсбольними битками журналіста біля його будинку. Інцидент стався 30 жовтня 2020 року. Вважається, що напад був пов’язаний зі статтею, опублікованою в березні 2020 року, де журналіст звинуватив представників місцевої влади та членів їхніх сімей у корупції.

Також УВКПЛ висловило стурбованість свавільним затриманням озброєними групами осіб за їхні пости в соціальних мережах.

У одному з випадків був затриманий блогер за його статті про свавільне тримання під вартою та катування, вчинені членами озброєних груп на території, що контролюється терористичним угрупованням “Донецька народна республіка”. Зміст цих матеріалів так звана влада самопроголошеної “республіки” назвала “екстремістським”.

В іншому випадку чоловіку на території, не підконтрольній українській владі, було висунуте обвинувачення в “злочинах” через пости в соцмережах. Його звільнили через дев’ять місяців тримання під вартою, після того як “суддя” визнав його винним і призначив штраф, йдеться у звіті.

Із задокументованих УВКПЛ нападів на правозахисників чотири були каральними заходами та залякуваннями щодо трьох чоловіків та однієї жінки. Серед потерпілих – захисники прав жінок і екоактивісти.

Один з інцидентів стався на території, що контролюється “ДНР”. Там так звані слідчі органи затримали активіста ЛГБТІ-руху та допитали з приводу його діяльності без надання доступу до адвоката, йдеться у звіті.

Нагадаємо, що за 2020 рік ZMINA зафіксувала 101 випадок переслідування за громадську діяльність чи дії на захист прав людини. Про це йдеться в аналітичній доповіді “Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2020 році”.

Серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів (22), фізичні напади на них (21) та знищення чи пошкодження їхнього майна (18).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter