Після розгону акції в Єревані кількість учасників зростає

Дата: 26 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Протест в Єревані є виключно соціальним, але може перерости і в політичну акцію. Серед учасників – люди різних поглядів, у тому числі і ті, хто раніше ніколи не брав участь у протестах.

Як пише “Апостроф“, про це розповіли учасники протестів. На даний час кількість учасників продовжує збільшуватися, протести вже проходять не лише в Єревані, але й в інших містах Вірменії.

Після силового розгону кількість демонстрантів збільшилася в рази. Ця ситуація схожа з подіями на Майдані. Це протест проти знахабнілої влади та підвищення тарифів на електрику“, – розповідає виданню учасниця акції Марія Агісян.

За її словами, протест поки є виключно соціальним, але може перерости і в політичну акцію, адже привід для нього все-таки пов’язаний з діями влади. За її словами, акція ніким не курується, все засновано на самоорганізації, у протестувальників немає політичного лідера. При цьому люди налаштовані серйозно, планують стояти до виконання своїх вимог і не готові йти на поступки.

Учасники не висувають антиросійських гасел – якщо вони є, то це гасла окремих протестувальників. Водночас активісти негативно налаштовані по відношенню до російських телеканалів: вони прогнали з місця проведення акції протесту знімальну групу російського телеканалу “Звезда” за пропагандистські сюжети, а також під час прямого включення телеканалу Lifenews розгорнули за спиною журналістки плакати, де посилали телеканал “Росія 24″ і закликали його “не тупити і не брехати”.

“Це виключно соціальний бунт, і там зібралися дуже різні люди: як проросійськи, так і прозахідно налаштовані. Там є націоналісти, анархісти, ліберали і так далі. У звичайний час вони навіть вітатися один з одним не стали б. Туди йдуть звичайні громадяни, які раніше на подібні заходи ніколи не ходили. Найголовніша вимога – скасувати підвищення тарифів на електроенергію. У нас за три роки тарифи дорожчають втретє“, – відзначає журналіст видання PanArmenian Микола Торосян.

Нагадаємо, 23 червня поліція застосувала водомети для розгону акції у центрі Єревана, куди мешканці вийшли, щоб висловити протест проти підвищення тарифів на електроенергію. Також під час розгону поліція побила журналістів вірменської служби “Радіо Свобода” та пошкодила їхню техніку. За даними МВС, було затримано 237 активістів. Після спроби розгону люди не розійшлися і продовжили протест, до якого стало приєднуватися все більше учасників. Акція почалася 19 червня і є цілодобовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter