Підписано закон про органи пробації

Дата: 26 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Органи пробації здійснюватимуть нагляд та проведення соціально-виховної роботи з засудженими, надаватиме допомогу у пошуку житла, працевлаштуванні, влаштуванні до медичних закладів.

Як зазначено на сайті Харківської правозахисної групи з посиланням на офіційний сайт Президента, Закон України № 160-VIII, прийнятий Верховною Радою 5 лютого, запроваджує пробацію – систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються до засуджених, та виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

На відміну від існуючою системи кримінально-виконавчих інспекцій Державної пенітенціарної служби, одним із завдань органів пробації буде складання досудових доповідей – інформації, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Закон також перейменовує службу кримінально-виконавчої інспекції в орган пробації. Орган здійснюватиме нагляд та проведення соціально-виховної роботи за індивідуальним планом з урахуванням оцінки ризиків вчинення засудженими нових кримінальних правопорушень. Буде передбачено диференційований підхід при наданні консультативної, психологічної та інших видів допомоги. Це має сприяти працевлаштуванню, залученню до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисній діяльності.

Установа разом з місцевою владою сприятиме засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні подальшого місця проживання, працевлаштуванні, влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених, до закладів охорони здоров’я осіб, яким потрібна медична допомога.

Як зазначається на сайті президента, Закон враховує міжнародний досвід у цій сфері та європейську практику залучення до роботи з такими людьми волонтерів.

Внаслідок прийняття Закону передбачається зменшення чисельності засуджених осіб, а також державних витрат на утримання слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter