Підопічним інтернату на Донбасі не можуть робити протезування через бойові дії

Дата: 09 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Неможливо гарантувати безпеку персоналу та підопічних у закладах, розташованих поблизу зони бойових дій.

Як повідомляє сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, такі висновки зробили співробітники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з громадським монітором під час моніторингового візиту на Донеччину.

Моніторингова група відвідала установи, розташовані на території, наближеної до лінії розмежування – Артемівський, Камишовський і Краснолиманський психоневрологічні інтернати, Білицький будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, Новожеланську та Чусовярську спеціальні загальноосвітні школи-інтернати, стаціонарне відділення Селідовського територіального центру соціальної допомоги у м. Гірняк.

Усі установи підготовані до опалювального сезону, забезпечені одягом, взуттям, продуктами та ліками. На харчування одного підопічного в день виділяється 44-49 грн, в інтернатах системи освіти – 62-68 грн. Це більше, ніж в аналогічних установах інших областей. Також у Білицькому будинку-інтернаті замінено всі вікна на енергозберігаючі, утеплено зовнішні стіни, у Артемівському психоневрологічному інтернаті закупили якісний одяг та сучасні ліжка.

Водночас неможливо гарантувати безпеку персоналу та підопічних, коли навколишні дороги і поля підсобного господарства заміновані, а зовсім поруч підрозділи ЗСУ знищують диверсійні групи. Працівники, дістаючись на роботу, інколи змушені долати відстань у 25 км та щоденно наражаються на небезпеку. 

Протезування людей з інвалідністю у Білицькому будинку-інтернаті практично стало неможливим, оскільки протезний завод, який їх обслуговував, розташований у Донецьку. Водночас у закладі з 298 підопічних 92 пересувається на візках, багато хто з них потребує протезування.

Вихованці та підопічні закладів позбавлені можливості спілкуватися з рідними, що лишилися за лінією розмежування.

Психоневрологічні інтернати перенаселені, оскільки до них перевезли людей з інших закладів, що розташовані на тимчасово окупованій території.

Щодо вирішення цих та інших проблем підготовано акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото: сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter