Підкомітет ООН з питань попередження катувань повернеться до України у вересні

Дата: 15 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Підкомітет ООН з питань попередження катувань може продовжити свій перерваний через перешкоджання СБУ візит до України у вересні.

Як повідомили Центру інформації про права людини у прес-службі Уповноваженого
Верховної Ради України з прав людини, про цей йшлося під час зустрічі Уповноваженого ВР з прав людини Валерії Лутковської та голови комітету ВР з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія  Немирі з депутатом Європарламенту Ребеккою Хармс, яка відбулась 13 червня в офісі Омбудсмана.

У прес-службі нагадали, що Лутковська та Немиря виступили зі спільною заявою, у якій звернулися до Міністерства юстиції України з пропозицією належним чином забезпечувати візити підкомітету та найближчим часом запросити представників підкомітету ООН з питань попередження катувань здійснити позаплановий візит в Україну з метою належного виконання міжнародних зобов’язань нашої держави. 

За попередньою інформацією, такий візит планується у вересні поточного року.

Як повідомила на сторінці у Фейсбук перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, вона 14 червня терміново прибула до швейцарської Женеви на зустріч у підкомітеті ООН з запобігання катувань. Тема зустрічі – відновлення візиту підкомітету в Україну.

“Термінова зустріч в Женеві змінила всі плани. Візит в Осло довелось призупинити. 3 літаки і ми вже разом з Sergíy Kyslytsya. Працюємо над тим, щоб місія як найшвидше відновила свою роботу в Україні”, – пише Севостьянова.

Вона додає, що чергові переговори проведені і остаточне рішення підкомітету очікується найближчими днями.

Севостьянова також уточнює, що на попередній зустрічі 26 травня підкомітет погоджувався продовжити візит за умови “того, що СБУ дасть гарантії негайного допуску місії без попередження до будь-яких місць, де можуть утримуватися люди”.

Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Богдан Крикливенко повідомив, що Україна має надати письмові гарантії, що членів підкомітету ООН допускатимуть без обмежень до всіх приміщень, які вони захочуть відвідати. Ці гарантії мають бути дані до 13:00 п’ятниці 17 червня.  

Як відомо, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань 25 травня призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено в декількох районах країни у доступі до місць, де, за їх підозрою, працівники Служби Безпеки України незаконно позбавляють людей волі.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), делегації Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) мають відвідувати всі держави, що є учасниками протоколу, і можуть здійснювати візити до будь-яких місць несвободи без попередження.

В ООН також заявляють, що організація неодноразово отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім’ями та доступу до адвоката.

26 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що СБУ обґрунтовано відмовила делегації ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби в Маріуполі та Краматорську, оскільки там не утримують затриманих чи ув’язнених.

А перший заступник міністра юстиції Севастьянова заявила, що СБУ не допустила місію підкомітету ООН з питань запобігання катуванням в свої управління через росіянина, який входив у склад місії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter