Підкомітет ООН провів перший візит у пошуках “таємних тюрем”

Дата: 05 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Делегація підкомітету ООН з попередження катувань оглянула у Львові корпус слідчого відділу СБУ на вулиці Степана Бандери поруч з “Тюрмою на Лонцького”.

Як повідомили у прес-службі СБУ, до відома членів делегації довели інформацію про відсутність слідчого ізолятора при обласному управлінні СБУ.

Також члени делегації ознайомилися із порядком проведення процесуальних дій по затриманню осіб, слідчих дій в межах приміщень слідчого відділу із затриманими та особами, що тримаються під вартою.

Представники ООН мали змогу ознайомитися із журналами обліку відвідувачів корпусу слідчого відділу, реєстрації прибуття і вибуття, взятих під варту або затриманих.

Також керівництво управління СБУ у Львівській області дало вичерпні відповіді щодо механізму занесення відомостей у журнали, проведення процедури затримання осіб, процесуального оформлення самого затримання, виклику адвокатів, перебування в цей час затриманих.

Після цього представники ООН отримали доступ до тих приміщень слідчого відділу, котрі вони забажали відвідати, і подивилися, де провадяться процесуальні та слідчі дії.

Також члени делегації відвідали внутрішнє подвір’я корпусу слідчого відділу для з’ясування маршруту конвоювання затриманих.

Робота делегації підкомітету ООН в Україні триває.

Як відомо, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань 25 травня призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено в декількох районах країни у доступі до місць, де, за їх підозрою, працівники Служби Безпеки України незаконно позбавляють людей волі.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), делегації Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) мають відвідувати всі держави, що є учасниками протоколу, і можуть здійснювати візити до будь-яких місць несвободи без попередження.

В ООН також заявляють, що організація неодноразово отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім’ями та доступу до адвоката.

26 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що СБУ обґрунтовано відмовила делегації ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби в Маріуполі та Краматорську, оскільки там не утримують затриманих чи ув’язнених.

1 вересня у Харкові голова СБУ Василь Грицак наголосив, що у СБУ не існує “таємних в’язниць”, а служба діє виключно у правовому полі, як українському, так і міжнародному.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter