“Підбурює до дискримінації”: Омбудсман щодо звернення Чернівецької облради з проханням “захистити інститут сім’ї”

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини визнала звернення Чернівецької облради до Кабміну, ВР та президента з проханням “захистити інститут сім’ї” таким, що підбурює до дискримінації. Зокрема, облрада вимагала заборонити ЛГБТ-заходи, ухвалити закон про “заборону пропаганди гомосексуалізму” та інше. 

Про це йдеться у відповідному висновку, наданому офісом Омбудсмана в судовій справі. Документ оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку Володимир Косенко, представник правозахисного бюро “Ми – є!”, яке є позивачем у справі проти Чернівецької облради.  

“З огляду на проведений аналіз положень національного та міжнародного законодавства рішення Чернівецької обласної ради від 23.05.2019 є таким, що містить ознаки підбурювання до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності й порушує права громадян, зокрема на свободу думки і слова, вільне вираження поглядів та переконань, збиратися мирно, проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, які закріплені міжнародним, національним законодавством”, – сказано у висновку. 

Нагадаємо, що в травні минулого року Чернівецька облрада ухвалила рішення звернутися до органів влади з проханням захистити інститут сім’ї. Зокрема, вона просила вилучити словосполучення “сексуальна орієнтація” та “ґендерна ідентичність” із законів, законопроєктів та урядових документів, припинити спроби ратифікувати Стамбульську конвенцію, видалити з регуляторних правових актів в освітній сфері та з текстів підручників норми і положення про статеве виховання, що ставлять за мету подолання ґендерних стереотипів, заборонити ЛГБТ-заходи, ухвалити закон про “заборону пропаганди гомосексуалізму” та інше. 

У відповідь на це активісти правозахисного бюро “Ми – є!” звернулися до суду з проханням визнати дії облради протиправними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter