Під час суду над Павлом Запорожцем у Ростові обвинувачення не забезпечило присутність свідків та ефесбівця, який його затримував

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону 17 травня відбулося третє судове засідання у справі ветерана АТО Павла Запорожця, якого окупанти викрали в Херсоні та звинувачують у “міжнародному тероризмі”. Під час засідання сторона обвинувачення не змогла забезпечити присутність на суді свідків та співробітника ФСБ, який затримував Запорожця. Наступне судове засідання призначено на 31 травня.

Про це виданню ZMINA розповіла сестра Павла Марина Запорожець та його адвокат Олексій Ладін.

Марина Запорожець каже, що під час судового засідання, яке тривало лише 15 хвилин, сторона обвинувачення не змогла привезти свідків та співробітника ФСБ, який складав протокол затримання Павла у Херсоні. У документі відсутній підпис силовика, а замість імені та прізвища зазначений його позивний. Тобто таку особу з юридичної точки зору неможливо ідентифікувати.

Троє свідків, які проходять у цій справі, написали клопотання про те, що вони не можуть з’явитися на суд за сімейними обставинами. Хоча є ймовірність, що вони перебувають під вартою та зазнають тиску”, – додала сестра бранця.

У коментарі  ZMINA адвокат Павла Олексій Ладін розповів, що сторона обвинувачення тисне на суд, щоб той прийняв до розгляду свідчення, отримані під час досудового слідства, у тому вигляді, в якому вони представлені в матеріалах справи. Захист висловив протест проти цього, оскільки ці свідчення могли бути отримані шляхом фізичного впливу на осіб, які їх надавали.

Мені невідомо, де наразі знаходяться свідки, проте припускаю, що свідчення, отримані у ході досудового слідства, не будуть відповідати тому, що скаже свідок на судовому засіданні. Є інший варіант – свідки можуть знаходитись в кримському СІЗО офіційно не оформленими (це так звана “сіра зона полонених”) і доправити їх офіційно конвоєм до суду неможливо з юридичної точки зору”, – зазначає адвокат.

На його думку, поведінка обвинувачення свідчить про те, що ця справа містить у собі низку законодавчих порушень. Прокуратура не лише не дотрималася процесуального порядку, а й у певних моментах сфабрикувала справу:

Сторона обвинувачення буде дотискати справу до завершення судового процесу та винесення обвинувачення. Як би безглуздо вона не виглядала”.

Ладін пояснив, що лінія захисту полягає у тому, що згідно з документами та матеріалами справи, Павло Запорожець є чинним військовослужбовцем. Саме тому він не може бути підсудним. Його статус мають змінити на “військовополонений” та, згідно з Женевською конвенцією, включити до списку на обмін. Слідчі ці докази не взяли до уваги та не розглянули їх належним чином.

Павло на суді виглядав впевнено. Він дуже смілива, відважна і впевнена у своїй патріотичній позиції людина”, – розповів Ладін.

Він додав, що у Ростовському СІЗО українських бранців тримають в спеціальному блоці, оскільки їх вважають особами, які скоїли особливо тяжкі злочини. Тобто цивільні заручники перебувають у суцільній ізоляції та відокремлені від інших:

Це теж свого роду психологічний тиск. Проте їх припинили бити, травмувати та усіляко знущатися з них. Також вони можуть викликати лікаря або написати заяви, листи тощо”.

Сестра також додала, що завтра у Павла Запорожця день народження, який він другий рік поспіль зустрічатиме у неволі:

9 травня виповнився рік, як мій брат в полоні у нелюдів. А завтра у нього день народження. Цей рік для нього був важкий. Він не раз піддавався тортурам та різним знущанням. Павло любить Україну та є її патріотом. Він намагається достукатися до української влади, щоб його нарешті почули та обміняли. Для нас цей рік став роком надії на обмін. Ми молимося та благаємо президента України обміняти полонених, які захищали свою країну під час окупації Херсона. Вони були вухами та очима нашого війська. Наразі Херсон вільний, а хлопці, на жаль, ні“.

Як відомо, 15 березня у Ростові відбулося перше судове засідання в справі Павла Запорожця. Під час засідання  він виступив із проханням обрати для нього запобіжний захід, не пов’язаний з утриманням під вартою.

Павло Запорожець є ветераном АТО. Росія обвинувачує громадянина України у порушенні ст. 361 КК РФ за “намір влаштувати терористичний акт” у Херсоні.

За версією слідства, він збирався здійснити підрив вибухових пристроїв під час акції “Безсмертного полку” 9 травня 2022 року. Сторона захисту стверджує, що Павло Запорожець є військовослужбовцем та виконував наказ щодо знищення ворожих патрулів.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter