У суді “прокурор” зачитав юридичні поради в телефоні кримського політв’язня Джеббара Бекірова як доказ обвинувачення

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді державний обвинувач оприлюднив матеріали в кримінальній справі “другої севастопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Серед доказів слідство наводить дискусії підсудних про Османську імперію та документ із юридичними радами в телефоні Бекірова.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Політв’язні в кримінальній справі “другої севастопольської групи “Хізб ут-Тахрір”

Незаконний “прокурор” Ігор Надолінський зачитав стенограми з витримками діалогів підсудних про халакат (релігійний урок), дават (заклик до Ісламу), намаз (щоденна п’ятиразова молитва).

Також Надолінський інкримінував політв’язням обговорення тимчасової окупації Криму та історичних фактів про Османську імперію. Серед розмов фігурувало ім’я іншого політв’язня – Олександра Сізікова. Надолинський дійшов висновку, що розмова має стосунок до матеріалів кримінальної справи.

З протоколу огляду предметів, вилучених під час обшуку, “прокурор” звернув увагу на книги “Основи ісламської нафсії” видавництва релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, “Програма “Хізб ут-Тахрір”, прапори з фразою “Немає Божества, окрім Аллаха”. Підсудний у протоколі стверджував, що друкарську літературу йому підкинули силовики.

Крім того, у телефоні сторона обвинувачення виявила текстовий документ “Юридична консультація”. Цей файл містить інформацію про те, як правильно діяти під час обшуків та інших оперативно розшукових заходів: “зашифрувати телефони, ввімкнути аудіозапис або вийти в прямий ефір”.

Невідомий автор радив, зокрема, подумати, кому можна зателефонувати в такій ситуації; якщо підкинули книгу, то не чіпати її.

Нагадаємо, 17 серпня в тимчасово окупованому Криму відбулися нові масові обшуки в будинках кримських татар у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму та Балаклавському, Нахімівському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники незаконних формувань, що називають себе “управління ФСБ республіки Крим”, “Центр протидії екстремізму” та “ОМОН”.

За підсумками слідчих заходів затримано п’ятьох осіб. У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники “ФСБ” відвезли активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі – активіста Завура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму – Раїфа Февзі.

У лютому 2016 року в Рустема Мурасова вже відбувався перший обшук. Тоді його затримали, відвезли до незаконного “управління Федеральної служби безпеки республіки Крим”, утім пізніше відпустили. Цього разу його затримали під час обшуку, який влаштували саме після його повернення з незаконного “суду” над кримськими татарами в Ростові-на-Дону, на який він їздив, щоб підтримати співвітчизників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter