Під час повномасштабного вторгнення нардепи ухвалили рекордну кількість законів

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку  повномасштабного російського вторгнення й до 24 липня 2023 року депутати Верховної Ради України ухвалили щонайменше 480 законів, з яких у 2022 році – 386. 

Про це розповідають у Комітеті виборців Україні. 

Фото: depositphotos / oleksii.chumachenko

Для порівняння: нардепи поточного скликання у 2019-му ухвалили 173 закони, у 2020-му – 242, а у 2021-му – 272. Щодо парламенту попереднього скликання, то 2018 року той ухвалив 160 законів, 2017-го – 185, а 2016-го – 208.

“Ці цифри (кількість ухвалених під час російського вторгнення законів. – Ред.) є рекордними не лише для ВР IX скликання, але й для парламентів попередніх скликань… В цілому за чотири роки роботи попереднього скликання ВР ухвалили 906 законів, у той час як за чотири роки цього скликання – 1186 законів”, – розповідають дослідники. 

Окрім зростання кількості рішень, ухвалених парламентом поточного скликання, зросла й кількість президентських та урядових законопроєктів. Від 24 лютого 2022-го президент Володимир Зеленський ініціював 94 законопроєкти, а Кабінет Міністрів – 215.

Водночас, як наголошують дослідники, нардепам тепер необхідно менше часу на ухвалення одного закону, а кількість тих, хто голосує за, також підвищилась.  

Дослідники констатують, що початок повномасштабних воєнних дій не паралізував роботу Верховної Ради.

“Навпаки, вдалося наростити темпи прийняття рішень. Станом на сьогодні ВР щомісяця ухвалює близько 30 законів, більшість із яких стосуються сфери безпеки і оборони. Подібна продуктивність є рекордною для українського парламентаризму. При цьому зараз народні депутати працюють у пленарному режимі лише кілька днів на місяць, а в попередні роки на пленарні засідання відводилося щонайменше два тижні кожного місяця”, – каже голова КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, що цього року низка громадських організацій, які об’єднались у коаліцію задля захисту прав постраждалих унаслідок війни, представили дорожню карту для української влади з десяти пріоритетних кроків. 

Детальніше про бачення правозахисників можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter