Петиція про забезпечення захисниць засобами гігієни та формою набрала необхідну кількість підписів

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

2 листопада з’явилася петиція з вимогою забезпечити жінок у ЗСУ необхідними засобами особистої гігієни та військовою формою. Також підписанти просили створити відповідний орган, який займатиметься гендерними питаннями та створенням належних умов для жінок-військовослужбовиць. За три місяці петиція набрала необхідну кількість голосів, і тепер її має розглянути президент.

Текст петиції оприлюднили на сайті Офісу президента України.

Фото: Київщина

“Війна в Україні триває вже вісім років та вісім місяців, але за цей час не було створено належних умов для жінок, які несуть службу в лавах Збройних Сил України. Станом на зараз забезпечення захисниць необхідними засобами особистої гігієни та військової форми повністю лежить на плечах волонтерів. На жаль, військова сфера та оборона країни в Україні досі вважається суто чоловічою, і забезпечення, відповідно, також орієнтоване саме на чоловіків”, – йдеться у зверненні.

За словами авторки петиції Влади Сірко, наразі жінки змушені купувати всі необхідні засоби власним коштом або звертатися до волонтерів. Проте в захисниць, які перебувають на бойових позиціях, зазвичай немає можливості придбати все необхідне.

Підписанти також наголосили на важливості створення відповідного аналогічного органу, який працюватиме над гендерними питаннями та створенням належних умов для військовослужбовиць.

Раніше ZMINA писала, що в липні військовослужбовицям передали першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни, які пошито за жіночими стандартами. Тоді волонтерам вдалося зібрати 400 тисяч гривень, яких вистачило на пошив 300 комплектів. Однак проєкт Arm Women Now згодом планує забезпечити зручним одягом усіх жінок, які служать у ЗСУ.

Нагадаємо, що громадська організація “Землячки” разом із психологинею Ганною Гавриш та командою кваліфікованих спеціалістів запустили лінію психологічної підтримки для українських захисниць. Отримати допомогу можна безоплатно, індивідуальні консультації відбуваються в онлайн-режимі, тож долучитися можна з окопу та позиції.

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter