“Перший пішов”: з українського каналу через цензуру звільнився журналіст

Дата: 01 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Журналіст телеканалу ZIK Олексій Братущак заявив, що звільняється з каналу через цензуру.

Про звільнення журналіст повідомив у себе на сторінці у Facebook, виклавши фотографію редакційного посвідчення.

Братущак працював у тижневику “Деталі”, який виходив в ефірі телеканалу. Про цензуру в медіа журналіст детально розповів у своєму блозі на “Українській правді”:

“15 місяців я працював у тижневику “Деталі”. І працював би далі. Якби на канал не зайшов Порошенко. А за ним – цензура та маніпуляції”.

За словами Братущака, проблеми на каналі почалися перед виборами. Зокрема, керівництво почало запрошувати на ефіри виключно спікерів, які підтримували чинного президента України Петра Порошенка, ігнорувало позиції інших політиків, а деякі інтерв’ю, що виходили в ефір, чоловік назвав “абсолютно маніпулятивними”.

“Про цензуру я заявив після з’їзду “Батьківщини”, на якому Юлія Тимошенко оголосила про участь у президентських виборах. Про цю подію не було сюжету в новинах. Натомість був замовний сюжет, або, як називають подібні матеріали, “комерційний сюжет”, – зазначив він.

Про цензуру, зі слів журналіста, кажуть й інші працівники каналу.

“Не відкрито, а так, між своїми. Пропоновані ними теми, в яких БПП або особисто Порошенко могли фігурувати в негативних історіях, виявлялися менш цікавими за якісь інші. “Ворог” на нашій території, і з ним уже нічого не можна зробити. Хто висловить незгоду, буде швидко замінений на іншу особу, яка з завзяттям комсомольців буде гнути лінію партії в редакції”, – розповів Братущак.

Загалом колишній працівник каналу зауважив, що ZIK “використали для найбільш брудних зашкварів”, проте люди продовжують працювати там, адже мають особисті причини.

“Єднає одне – страх втратити роботу з розумінням, що кращих умов особливо не знайдеш. І справа не в грошах. На який телеканал не подивись – у кожного свої “умови”. “Умови”, з якими або одразу не погодишся, або які довго не зможеш терпіти. Ми опинилися в ситуації, коли професія тележурналіста перетворюється на професію телеповії. Слухняного працівника без позиції та принципів. Миритися з цим, робити вигляд, що все гаразд, то все не я, більше не хочу. Не можу. І тому просто пішов. Шлях до цензури – не для мене”, – констатував він.

У свою чергу колеги Братущака висловили йому підтримку.

“Ну що, перший цього року випадок відкритої заяви про цензуру. Спасибі за позицію”, – написала у Facebook шеф-редакторка інтернет-видання “Детектор медіа” Наталія Лигачова

Згодом прес-служба каналу ZIK випустила заяву, де спростувала “тісну співпрацю з Адміністрацією Президента”

“Стосовно комерційної співпраці телеканалу ZIK не тільки з Блоком Петра Порошенка, а й з іншими політичними партіями, то розміщення матеріалів передвиборної агітації здійснюється виключно на підставі угод з кандидатами на Пост Президента України та обов’язково здійснення попередньої оплати використання ефіру каналу за рахунок коштів виборчого фонду кандидата. Іншого чинним законодавством не передбачено”, – написали вони.

Також на каналі здивувались, що Братущак вирішив показати свою принципову позицію “саме зараз, а не тоді, коли Олексій тільки прийшов на ZIK і каналу приписували “продаж” Вікторові Медведчуку. Або згодом – Дмитрові Фірташу”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter