Перші іноземні судна прибули до українських портів по агропродукцію

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Перші вісім іноземних суден прийшли до українських портів для забезпечення перевезень агропродукції.

Про це повідомили ВМС ЗС України. 

Фото: ВМС ЗС України

Судна рухалися через гирло Бистре суднового ходу річка Дунай – Чорне море. Використання цього шляху стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний. Острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну ситуацію на півдні, чим і користувалися росіяни, блокуючи рух цивільних суден в південній частині України.

“Через блокаду цивільного судноплавства світовим компаніям з морського транспортування довелося використовувати канал Суліна (Румунія. – Ред.), що призвело до скупчення великої кількості суден та значного перевантаження каналу. Через російську агресію та блокаду в Чорному морі в українських портах були заблоковані мільйони тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН для боротьби з світовою кризою”, – розповідають у Військово-Морських силах. 

Військові зазначили, що більшість українських портів досі закриті, а деякі з них окуповані, однак Росія намагається маніпулювати інформацією про начебто жести “доброї волі” для деблокування експорту української сировини морськими шляхами. Водночас ворог продовжує завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури та цивільним судам у Чорному морі.

“Нещодавно ворог наніс ракетний удар по бункеровщику “Millennial Spirit”, прапор Молдова, після чого він затонув”, – наводять приклад у ВМС.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії. 

Нагадаємо, що Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш прогнозує, що війна Росії вплине на 1,6 млрд людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter