Перші 200 абітурієнтів з ТОТ пройшли підготовчі курси, запроваджені Мінреінтеграції

Дата: 30 Січня 2022
A+ A- Підписатися

200 абітурієнтів із Криму та ОРДЛО пройшли навчання на перших підготовчих курсах, організованих Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє Укрінформ, із посиланням на заступника очільника МінТОТ з питань цифрового розвитку Снавера Сеітхаліла.

Джерело: pixabay.com

Нашим міністерством минулого року було запроваджено підготовчі курси, на яких абітурієнти мали змогу підготуватися до вступу до вищих навчальних закладів України. Звичайно, були обмеження з боку окупаційних адміністрацій, внаслідок чого ми не мали заявленої кількості учнів. Але навіть ті 200 осіб, які пройшли навчання на наших підготовчих курсах, дали колосальний досвід“, – сказав Сеітхаліл.

Він також зазначив, що після ретельного аналізу проблемних питань та підсумків роботи перших підготовчих курсів, цього року планується запровадження змін до формату навчання.

 “Ми плануємо деякі зміни щодо формату проведення цих підготовчих курсів. Буде приділено увагу культурно-просвітницькій програмі, щоб випускники могли, наприклад, використовувати під час навчання українську мову“, – пояснив заступник міністра.

Крім того, додав Снавер Сеітхаліл, “у цифровому треку у нас великі плани, а саме – розпочати цього року навчання в онлайн-режимі“. Планується також подання документів на підготовчі курси в онлайн-форматі та складання іспитів у системі прокторінг (процедура спостереження і контролю над перебігом екзамену).

Муслім Алієв, менеджер проєкту UniTour, розповів, що проєкт, ініційований громадською організацією Q-hub, є 13-серійним тревел-шоу для майбутніх студентів з окупованих територій. У ньому йдеться про те, як живуть і навчаються студенти 13 університетів у п’яти містах України.

У загальноукраїнському медіаформаті, присвяченому Криму, дуже мало ЗМІ, які орієнтовані на аудиторію віком 14-25 років. Саме тому ми вирішили обрати проєкт, де ровесник абітурієнтів, який сам є абітурієнтом з Криму, транслює свої думки та враження про навчання в українських вишах тим, хто живе у Криму“, – повідомив Алієв.

На його думку, проєкт дозволить боротися з інформаційним бар’єром, з яким стикаються випускники шкіл на окупованих територіях України. Він розповість про спрощені форми вступу до українських навчальних закладів, про професії, які можна опанувати в них, а також про можливості переведення з вишів Криму до ВНЗ на материковій частині України.

Нагадаємо, у 2021 році студентами українських вишів стали 2 083 жителі тимчасово окупованого Криму та ОРДЛО (8% усіх випускників на цих територіях). З них 1746 – жителі Донецької та Луганської областей, 337 – Криму. Торік таких було 2026. Вступали вони за спрощеною процедурою через освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”. З 2016-го їхня кількість зросла вдвічі: тоді навчання на підконтрольній Україні території обрали 1008 жителів окупованих міст, містечок та сіл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter