Перша партія вакцини Pfizer прибула до України: кого неї щепитимуть  

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Перша партія вакцини Pfizer-BioNTech обсягом 117 тисяч доз надійшла до України в п’ятницю в межах глобальної ініціативи COVAX.

Про це повідомляє ЮНІСЕФ.

Фото: Reuters

Згідно з повідомленням, щеплювати цією вакциною почнуть з 18 квітня в Київській області, а з 19 квітня – по всій Україні. Насамперед вакцину призначено для персоналу та мешканців будинків для літніх, працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

За кілька днів до постачання вакцин ЮНІСЕФ також доставив до України близько 140 тис. шприців для розведення вакцини з розчинником та ін’єкцій і понад 1,3 тис. коробок для їхньої безпечної утилізації.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко нагадав, що торговельна назва цієї вакцини Comirnaty.

Фото: ЮНІСЕФ

За його словами, розподіл вакцин буде таким: по 1170 доз до кожної з областей та міста Києва. Разом з вакцинами доставлять розчин для їхнього розведення, шприци та коробки для безпечної утилізації медичних відходів.

Вакцина виробництва Pfizer-BioNTech має зберігатися та транспортуватися за температури в межах від –60 °C до 80 °C.

Для перевезення перших 117 тисяч доз вакцини Pfizer від СOVAX за результатами відкритого тендера проєктом “Безпечні та доступні ліки” (SAFEMed, USAID) обрали приватну логістичну компанію ТОВ “Фармасофт”.

Логістична компанія щотижня доставлятиме партії вакцини з центрального складу в Києві, де вони зберігатимуться в морозильному обладнанні за температури від –60°C до –80°C, до регіональних складів у кількості й за графіком, визначеним МОЗ України.

На обласних складах заморожені вакцини зберігатимуться в термоконтейнерах  із сухим льодом, які забезпечують підтримання температури –60°C.

З регіональних складів партії попередньо розмороженої вакцини забиратимуть працівники мобільних бригад, складатимуть її в термосумки чи термоконтейнери з температурним режимом від +2°C до +8°C та виїжджатимуть до місць проведення щеплення.

Постачання вакцин різних виробників у межах COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter