Переселенцям продовжили термін для подання заяви про допомогу до кінця квітня

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Переселенці мають можливість подати заяву для отримання допомоги до 30 квітня. 

Про це повідомили у Кабінеті Міністрів України. 

Фото: “Укрзалізниця”

Від початку повномасштабного російського вторгнення уряд вніс низку важливих змін, зокрема до порядку оформлення і видавання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб. Відтепер переселенцями вважають не тільки тих, хто тікає з територій, що опинилися в епіцентрі бойових дій, до інших регіонів, але й тих, хто через бойові дії змінив місцеперебування в межах однієї області. 

Для оформлення допомоги можна звернутись у Центри надання адміністративних послуг, територіальні громади й центри соціального захисту. Невдовзі обіцяють передбачити можливість подання заяви й через застосунок “Дія”. Це також радили урядовцям правозахисники.

Запровадити таку можливість швидше не вдалось через складнощі з інтегруванням в єдину систему різних інформаційних ресурсів, що допомагають ідентифікувати людину та підтвердити факт її внутрішнього переміщення. До прикладу, у випадках, коли людина була зареєстрована в одному місті, а фактично жила, працювала або навчалась в іншому. Крім цього, значна частина переселенців мають паперові паспорти, що також створює складнощі для повної автоматизації, пояснюють в уряді. 

“Підтримка наших людей — це пріоритет. По всій країні. Тих, хто вимушений був поїхати, і тих, хто залишився у своїх домівках. Підтримка грошима, житлом, їжею, ліками. Будемо робити все, аби ніхто не залишався сам на сам із цією бідою”, – зазначив під час засідання 9 квітня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.  

У рамках програми допомоги дорослі переселенці мають можливість отримати 2 тисячі гривень та 3 тисячі гривень на дитину.

Наразі, за даними Мінсоцполітики, найбільша кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб у Вінницькій області – 55 тисяч. Також щонайменше 50,5 тисячі переїхали на Львівщину, ще 47,4 тисячі на Хмельниччину, 46,1 тисячі на Полтавщину, у Закарпатській області зареєструвались 44 тисячі переселенців, а у Черкаській – 42 тисячі.

Загалом з моменту введення воєнного стану в офлайн-режимі зареєстрували близько 900 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter