Переселенці мають вимагати статус потерпілих — правозахисники

Дата: 01 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Переселенці мають вимагати від держави статус потерпілих. 15 переселенців, серед яких є й діти, вже отримали цей статус.

Про це заявила Наталія Целовальніченко, керівниця громадської організації “Луганська правозахисна ініціатива”, передає Громадське радіо.

“Тобто вперше підставою для визнання їх (переселенців ред.) потерпілими стало не зруйнування їхнього фізичного майна або те, що вони зазнали фізичних втрат. А став той факт, що вони були вимушені виїхати зі своєї домівки”, — розповіла Наталія Целовальніченко.

Правозахисниця впевнена, що представникам української влади треба зважати на те, що переселенці змушені були виїхати в безпечні міста України, щоб врятувати власні життя, а не в якості туристів.

Наталія Целовальніченко пояснює, що може дати переселенцям статус потерпілих:

“По-перше це змінює свідомість. Це змінює усвідомлення людей, хто вони такі, і чому це сталось? Переселенці починають розуміти, що вони не туристи, не тимчасова  проблема місцевої влади. Дуже часто ми знаємо, їх називають тягарем соціальної інфраструктури. Він зможе стати базою, щоб люди змогли  повернути свої права, повагу та повагу до них у суспільстві”.

В січні цього року були внесені зміни до Закону України “Про охорону дитинства”. У п’ятому розділі про дітей, які потребують особливого захисту, додана норма стосовно дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. До цієї категорії відносяться діти, які зазнали фізичного та психічного насильства.

“Всі діти, які втратили своє право на житло, втратили звичний спосіб життя. Безумовно, це вже над ними скоєно фізичне або психічне насильство. Я впевнена, що величезна кількість батьків мене підтримає, що діти дуже постраждали і в плані фізичного і в плані психологічного здоров’я. Я як лікар бачу це в практиці, тому діти мають повне право для отримання статусу”, — зазначила юрист та вимушена переселенка Наталія Омельченко.

Ірина Малець — єдина переселенка, яка змогла взяти участь у київських місцевих виборах  за рішенням суду. Жінка першою отримала статус потерпілої внаслідок переселення.

“Після другої перемоги, після отримання статусу потерпілої, завдяки тому, що в соцмережах поширили цю новину, звичайні переселенці почали мені дзвонити цікавитися. Тобто існує зворотний зв’язок і люди просять допомоги, тому що не хочуть миритися з таким станом речей”, — розповіла переселенка.

Учасники громадянської платформи “Захисту прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні і тимчасової окупації” закликають переселенців об’єднуватися та звертатися до них. Активісти обіцяють надати юридичну та інформаційну допомогу в отриманні цього статусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter