Перепусток на пунктах перетину доводиться чекати кілька місяців

Дата: 03 Липня 2015
A+ A- Підписатися

На пунктах перетину у Донецькій області не облаштовано елементарних умов для громадян, інформація про умови отримання перепусток майже недоступна, трапляються випадки видачі перепусток за гроші, а також випадки нелегального перевезення.

Про це йдеться в аналітичному звіті, підготованому моніторами Української Гельсінської спілки з прав людини, які в період з 22 по 27 травня відвідали місто Артемівськ та Великоновосілківський район Донецької області. Метою була перевірка незаконних обмежень свободи пересування, а саме можливості отримання перепустки для перетину лінії зіткнення та покращення цієї процедури після оновленого СБУ “Тимчасового порядку в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) станом на 12.05.2015 року”.

Після перевірки контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ), місць прийому документів та координаційних центрів з’ясувалося, що на непідконтрольних Україні територіях інформація щодо процедури отримання перепусток практично недоступна.

Для отримання перепустки потрібна невиправдано велика кількість різних документів, а чекати на перепустку доводиться не 10 днів, як це передбачено законодавством, а кілька місяців. При цьому моніторингова група не змогла оцінити навантаження співробітників, що займаються видачею перепусток, оскільки групі не надали інформацію про кількість таких співробітників, посилаючись на її секретність.

На пунктах не облаштовано елементарних умов: біотуалет не працює, у капітальному туалеті немає дверей, також відсутні лавки, і людям, у тому числі літнім, доводиться стояти в очікуванні своєї черги.

Також люди, опитані моніторами, зазначали, що корупцію у цій сфері не знищено, адже має місце видача перепусток за суму від 1000 до 1500 грн, а також нелегальне перевезення без перепустки за суму від 200 до 400 грн.

Співробітники серед причин затримок з видачею перепусток називають такі, як великий обсяг звернень в попередньому періоді, відсутність достатньої кількості оргтехніки для обробки та перевірки звернень, недостатня кількість працівників та точок доступу до інформаційної бази МВС.

Опитані мешканці зазначають, що змушені перетинати лінію зіткнення переважно через необхідність закупівлі продуктів, оформлення та отримання пенсій, відвідування родичів, догляду за могилами, вступу до вишів і проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Правозахисники за результатами візиту пропонують облаштувати на пунктах інформаційні стенди, організувати на неконтрольованих територіях поширення листівок з описом процедури отримання перепустки, збільшити кількість пунктів та співробітників, облаштувати кімнати відпочинку та пункти громадського харчування у населених пунктах, де працюють пункти прийому та обробки документів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter