Переможцем Національного конкурсу журналістських розслідувань стала команда “Схем” з розслідуванням про Медведчука

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Матеріал “Американська мрія Віктора Медведчука” авторства Максима Савчука, Любомири Ремажевської та Олександра Чорновалова став переможцем Національного конкурсу журналістських розслідувань.

Про це оголосили під час фестивалю розслідувальної журналістики “Межигір’я Фест”, який відбувся 4–5 вересня в ексрезиденції президента-втікача Віктора Януковича, пише “Радіо Свобода”.

Любомира Ремажевська та Максим Савчук. Джерело: radiosvoboda.org

У матеріалі журналісти дослідили, що продукцію Новошахтинського заводу нафтопродуктів, власником якого на момент розслідування була дружина Медведчука Оксана Марченко, транспортують бензовозами до окупованого Криму через Росію та Кримський міст.

Водночас за допомогою кораблів нафтопродукти з підприємства транспортували в США. Російські судна, які також належали Марченко, транспортували товар Азовським морем на більші судна-накопичувачі з мальтійськими прапорами в Чорному морі. Інші танкери транспортували продукцію з них до США.

Отримувачем продукції була американська компанія ExxonMobil Sales and Supply LLC – дочірня компанія однієї з найбільших нафтових корпорацій у світі ExxonMobil. Купували нафтопродукти не напряму, а через швейцарську компанію NewCoal Trading. Останню пов’язують з родиною депутата Держдуми РФ від “Єдиної Росії” Гліба Хора.

Нагадаємо, що загалом у фінал конкурсу були відібрані 12 розслідувань. П’ять з них – авторства журналістів “Схем”.

Національний конкурс журналістських розслідувань засновано у 2014 році за ініціативи Yanukovychleaks та Media Development Foundation, газети Kyiv Post за підтримки SCOOP та за участю видання “Українська правда”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter