Перемовини з РФ про звільнення полонених практично заморожені – Денісова

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Перемовини щодо обмінів полоненими між Україною та Росією “практично заморожені”.

Це в ефірі Радіо Крим.Реалії констатувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Людмила Денісова

За її словами, Російська Федерація пов’язала проведення звільнення ув’язнених з Мінським процесом.

“На сьогодні практично заморожені переговори з приводу будь-яких обмінів. У мене є такі відчуття і така інформація, яку поширює і Резніков [віцепрем’єр з питань реінтеграції Олексій Резніков], що все ускладнилося у зв’язку із, зокрема, геополітичними процесами, які йдуть між Україною і Росією”, – сказала вона.

Омбудсман зазначила, що повернення українських громадян не залежить ані від ОРДЛО, ані від неї самої, ані від її російської колеги Тетяни Москалькової – тільки від волі президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, 25 лютого в інтерв’ю “Голосу Америки” віцепрем’єр з питань реінтеграції Олексій Резніков заявив, що з липня переговори в Мінську фактично заблоковані. За його словами, припинено будь-які дискусії, “є просто колотнеча та дивні вимоги”.

Крім того, Резніков повідомляв, що Україна ще в липні 2020 року узгодила, за якими критеріями відбуватиметься обмін. Тоді ж проговорили й 19 нових ділянок для розмінування та чотири нові ділянки розведення сил і засобів, але далі прогресу в цих питаннях немає.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter