Перемовники назвали кількість людей, яких утримують на окупованих територіях Донбасу

Дата: 29 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей утримують майже сотню українських громадян.

Про це повідомив керівник групи “Патріот” Олег Котенко, передає Громадське радіо.

За його словами, Віктор Медвечук, який працює над переговорами від України, називає дещо інші цифри.

“Медведчук казав, що підтверджених 46. Я знаю, що майже сто осіб є підтверджених із того боку, документально. Хтось засуджений, хтось під слідством, когось просто так утримують. Але їхнє місцеперебування відоме і документально підтверджене”, – сказала Котенко.

При цьому активістам складно документально підтвердити місце перебування людей, які потрапили у полон у 2014 році.

“Вони не проходять по слідству. Ми не можемо їх знайти ні в ізоляторах, ні в колоніях. Тому ми сподіваємося, що вони все ж живі і перебувають там, де ми їх не можемо знайти”, – сказав він.

У 2014 році дізнатися про місцеперебування зниклих людей на Донбасі було простіше. Зараз же процедура змінилась.

“Тепер для того, щоб отримати точне визначення, потрібно отримати якийсь документ, що підтверджує, з печатками безпосередньо невизнаних республік про те, що людина у них, або в слідстві, або засуджений, або затриманий, скажімо, так званими МГБ або їхньою поліцією. Для цього родичі повинні звернутися про зникнення людини в поліцію на українській стороні. Друге – вони повинні або найняти адвоката, або зробити запит на непідконтрольну територію і отримати документ, що людина дійсно перебуває в них, і всі ці документи передати в СБУ. Тоді можна розраховувати, що людина потрапляє в Мінські списки”, – розповів керівник “Патріоту”.  

Під час Мінських переговорів представники невизнаних республік мають підтвердити, що певні люди утримуються у них, а так звана омбудсман невизнаної республіки Морозова має підтвердити за наявності цих документів, що людина дійсно знаходиться у них, і поставити її в список на обмін зі свого боку.

“Буває так, що Морозова не визнає людей, які перебувають у них. Чи то така гра, чи то вона не володіє інформацією”, – додав Котенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter