PEN Ukraine виступив на захист Андрія Хаєцького: його намагаються засудити за пожежу в Одеському коледжі

Дата: 27 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Українська громадська організація PEN Ukraine виступила на захист одеського активіста і поета Андрія Хаєцького, підозрюваного в справі про недбалість, яка призвела до трагедії в Одеському коледжі економіки в грудні 2019 року.

Відповідну заяву опублікували на сайті організації. 

Велика пожежа почалася близько 10-ї години 4 грудня минулого року в будівлі, де розміщені Інститут морської біології НАН України й Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Внаслідок трагедії  загинуло 16 осіб та 32 постраждало. Серед загиблих студенти й працівники коледжу, директор Інституту морської біології Борис Александров, співробітниця цього інституту та рятувальник ДСНС.

22 травня Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту на два місяці громадського активіста і поета Андрія Хаєцького. Його звинувачують у причетності до трагедії. Друзі Хаєцького стверджують, що прокуратура базує своє звинувачення на тому, що він переховувався від правоохоронних органів та суду, однак, за інформацією PEN Ukraine, це не відповідає дійсності. Також важливо, що на момент пожежі Хаєцький вже не працював у коледжі.

“Беручи до уваги документи й факти, які нам вдалось отримати, ми бачимо в цій справі спробу відвести увагу суспільства та правоохоронних органів від тих, хто за посадовими обов’язками відповідав за пожежну безпеку, розпоряджався фінансами й підписував відповідні документи в навчальному закладі. Вина кожного має бути доведена в законний спосіб. На сьогодні Андрій Хаєцький отримав найсуворіший запобіжний захід серед усіх можливих: подібна жорстка міра обмеження свободи, на наше переконання, має мало спільного зі справедливим правосуддям”, – наголосили в PEN Ukraine.

Автори звернення підкреслюють, що знають Хаєцького як принципову й порядну людину, активного учасника правозахисних кампаній, а також талановитого поета. Окрім цього, чоловік має інвалідність 3-ї групи, переніс операцію на серці, і йому встановили протез мітрального клапана, а тому перебування в СІЗО є прямим ризиком для його здоров’я.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter