ПЦУ закликала світ захистити від гонінь українські церкви в Криму та на Донбасі

Дата: 06 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Синод Православної церкви України закликав ООН, ОБСЄ, країн-гарантів Мінського процесу, Європейський Союз та загалом усі демократичні країни захистити від гонінь українські церкви в анексованому Росією Криму та на територіях тимчасово окупованих Луганської та Донецької областей. 

Про це йдеться в заяві синоду на офіційному сайті ПЦУ.

Синод наголошує, що з початку березня виникла загроза заборони діяльності громад та служителів ПЦУ, конфіскації майна церков і депортації священиків з територій бойовиків самопроголошеної “ДНР”, а також посилився тиск на церкву в Криму. 

“Протягом вже понад п’яти років не припиняються утиски з боку окупаційної російської влади щодо Кримської єпархії нашої Церкви, очолюваної архієпископом Сімферопольським і Кримським Климентом. Найновіші події з цього ряду – намагання відібрати приміщення, в якому знаходиться кафедральний храм святих Володимира і Ольги, в Сімферополі та тиск на громаду храму в Євпаторії. Також істотно погіршується ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання в окремих районах Донецької та Луганської областей України (у так званих “ДНР” та “ЛНР”). Зокрема, на окупованих територіях Донбасу систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів Помісної Української Православної Церкви. Це виявляється в систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів тощо”, – йдеться в заяві. 

Нещодавно про тиск на релігійні громади на непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей повідомив пастор Сергій Косяк. На сторінці у Facebook він писав про суд над своїм колегою пастором Анатолієм Толстенком. Бойовики затримали його за проведення богослужінь. 

Також Косяк, за даними Громадського, наголошував, що на непідконтрольних територіях Донбасу почав діяти так званий закон про права та віросповідання, який змушує отримувати реєстрацію у самопроголошеної влади. Проте досі жодна неправославна церква не отримала відповідного дозволу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter