ПАРЄ визнала, що Росія переслідує в Криму кримських татар

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) переважною більшістю голосів ухвалила рішення про становище кримських татар в окупованому Криму.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди“.

За резолюцію проголосувало 73 депутати, проти – 13, двоє утрималися

Під час розгляду депутати підтримали всі поправки, які запропонували на засіданні українські нардепи та інші парламентарі.

Повідомляється, що під час дебатів проти жорсткої критики РФ виступили самі росіяни та один із представників групи комуністів / крайніх лівих.

Назву документа змінили на “Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму”. Він автоматично визнав наявність таких порушень. Росія в підсумку відмовилася від права пропонувати зміни до цього документа.

Серед іншого асамблея визнала, що влада РФ вдається до “серйозних порушень стосовно кримських татар, включно з убивствами, насильницькими зникненнями, які так і не були розслідувані”

Водночас ідеться про порушення, що відбуваються як на території Криму, так і за його межами. Зокрема, ПАРЄ вважає незаконною практику переведення ув’язнених кримчан у російські тюрми.

Асамблея визнала, що російська окупаційна влада не розслідує звинувачень у позасудових розправах, викраденнях, тортурах тощо стосовно кримських татар. Визнається практика адміністративного та юридичного приниження кримських татар. Згідно з текстом ухваленого рішення, ПАРЄ серед іншого чекає від Росії відновлення роботи Меджлісу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter