ПАРЄ висловила серйозну стурбованість через скупчення російських військових уздовж кордону з Україною

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи висловила серйозну стурбованість зосередженням великої кількості російських військових уздовж кордону з Україною. Такі дії підривають безпеку та стабільність у всьому регіоні, а тому асамблея закликала Росію якнайшвидше вивести ці війська

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.

Фото: фейсбук-сторінка ПАРЄ

У завершальний день січневої частини сесії ПАРЄ ухвалила загальну резолюцію про виконання моніторингової процедури. В огляді, як розповіла Мезенцева, враженнями поділились члени моніторингової місії, які вперше за два роки пандемії відвідали Україну у травні 2021-го. 

Автори документа привітали, серед іншого, зусилля щодо реформування судової системи, зокрема перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції. Також, як розповідає Мезенцева, взяли до уваги зусилля української влади по боротьбі з впливом олігархів в державі та привітали покращення співпраці України з Радою Європи у питанні захисту журналістики та безпеки журналістів.

“Асамблея закликає владу забезпечити повне та прозоре розслідування всіх випадків насильства проти журналістів, щоб уникнути будь-якого почуття безкарності в цьому відношенні”, – наголосила голова української делегації. 

До підсумкової резолюції Україна подала 4 правки, деякі з яких підтримали під час голосування. Так, окрім стурбованості через скупчення російських військ уздовж кордону, ПАРЄ занепокоєна низкою порушень під час торішніх виборів у Росії. Участь у них взяли, за даними російської влади, понад 150 тисяч українців, які мешкають в ОРДЛО та які отримали паспорти РФ. Бойовики організували масове підвезення людей до дільниць, а деяких з них спочатку везли на отримання російського паспорта, а лише потім на голосування. 

Фото: coe.int

ПАРЄ також привітала проведення інавгураційного саміту Кримської платформи у серпні минулого року. 

Мезенцева розповіла, що російська делегація, повноваження якої цьогоріч знову намагалась оскаржити українська, хотіла внести правки у резолюцію, зокрема переконувала, що в Україні переслідують політичних опонентів влади та журналістів за альтернативні погляди, закривають провідні опозиційні телеканали, блокують “неприємні” владі інтернет-ресурси та не поважають прав російськомовних. 

“Російська делегація намагалась “проштовхнути” свої правки щодо України та їхнє бачення справ у нашій державі… Але їм це не вдалось!” – підсумувала Мезенцева. 

Нагадаємо, що цьогоріч президентом Парламентської асамблеї Ради Європи обрали представника від Нідерландів Тіні Кокса, відомого своїм лобіюванням інтересів Росії. Він, зокрема, був автором доповідей про зняття санкцій з російської делегації в асамблеї, завдяки чому вона повернулася до зали 2019 року.

Росію позбавили права голосу у 2014-му після анексії Криму. 

Фотографія обкладинки: CNN

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter