ПАРЄ обрала суддю Європейського суду з прав людини від України

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
Парламентська асамблея Ради Європи обрала юриста-міжнародника Миколу Гнатовського суддею Європейського суду з прав людини від України. Наша держава зволікала з поданням кандидатури три роки. 
 
Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила голова української делегації в ПАРЄ, народна депутатка від “Слуги народу” Марія Мезенцева.
 
Юрій Гнатовський. Фото з вільного доступу

Як зазначила депутатка, кандидатуру Гнатовського підтримали 167-ма зі 190 голосів.  

“Україна довела, що може бути представлена фаховими юристами-міжнародниками, які мають визнаний авторитет. Україна все зробила для відбору судді від України, оскільки це важливо в контексті юридичної боротьби з росією та укріплення прав людини”, – написала Мезенцева. 
 
До березня минулого року Гнатовський був головою Європейського комітету із запобігання тортурам та є доцентом кафедри міжнародного права КНУ ім. Тараса Шевченка. Як експерт з прав людини та міжнародного гуманітарного права співпрацював з Радою Європи, Європейським Союзом, ОБСЄ, ООН, Міжнародним комітетом Червоного Хреста тощо. Гнатовський є автором наукових та науково-методичних публікацій з міжнародного та європейського права, прав людини, міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права, теорії міжнародного права та інше.
 
Далі Гнатовський має скласти присягу судді на дев’ятирічний термін.
 
Суддю Європейського суду з прав людини від України не могли призначити три роки, оскільки держава не подавала кандидатури. Попередницею Гнатовського на цій посаді з 2010 до 2019 року була Ганна Юдківська. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter