Парубій скасував запрошення ПАРЄ на вибори в Україну

Дата: 02 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для ПАРЄ, яка мала здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Згідно з повідомленням на сайті ПАРЄ від 28 червня, з 2 по 3 липня п’ятеро членів асамблеї мають приїхати в Україну з передвиборним візитом. Вони мали намір зустрітись із Володимиром Зеленським, міністром внутрішніх справ, українською делегацією в ПАРЄ та головою Центральної виборчої комісії. Крім того, було заплановано зустрічі з керівниками та представниками політичних партій, які беруть участь у виборах, а також представниками громадських організацій, ЗМІ, міжнародних організацій і дипломатичної спільноти.

Як відомо, вночі 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. За відповідне рішення проголосували 118 депутатів, 62 – проголосували проти, а 10 – утримались. Того ж дня на знак протесту проти повернення Росії українська делегація призупинила участь у роботі асамблеї, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Згодом у доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень російської делегації серед вимог та закликів до Росії журналісти не знайшли пунктів, пов’язаних з питаннями окупованого Криму та військової агресії на Донбасі. Проте в документі залишили питання сплати Росією внесків. 

ДОВІДКА. Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter