Парламентський комітет підтримав декриміналізацію дисциплінарних проступків для ув’язнених

Дата: 21 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Проект закону про припинення кримінальної репресії засуджених відповідає законам ЄС.

Таких висновків дійшов Комітет парламенту з питань європейської інтеграції під час засідання, де розглядали законопроект №9228 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про вилучення статті 391 Кримінального кодексу України)”, передає РБК.

Від аналога статті 391 про “злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань” відмовилися практично всі республіки колишнього Радянського Союзу, включно з Росією. Тільки в Україні та Білорусі невиконання розпоряджень адміністрації виправних установ карається не тільки в дисциплінарному, а й в кримінальному порядку. Зазначена стаття передбачає продовження засудженим строку ув’язнення на 1–3 роки позбавлення волі за відмову від прибирання камер, невиконання команди “підйом” та інші дисциплінарні правопорушення.

Правозахисники неодноразово закликали українську владу прибрати так звану “андропівську статтю”. У листопаді зі зверненням виступила коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”.

“Щороку за даною статтею в Україні продовжуються строки позбавлення волі для більш як сотні людей. Значна частина цих епізодів є проявом репресій тюремних адміністрацій проти засуджених, які скаржаться на дії керівництва установ виконання покарань або відмовляються виконувати його незаконні вказівки. На сьогодні кожен з 50 тисяч засуджених постійно ризикує залишитися у в’язниці на додаткові 1–3 роки за будь-яку дрібницю”, – розповідали активісти.

Також вони зауважували, що стаття стала ефективним інструментом шантажу засуджених тюремним начальством з метою здирництва коштів з їхніх сімей або примушення засуджених до праці.

На думку парламентського комітету, законопроект №9228, спрямований на гуманізацію умов утримання осіб у місцях позбавлення волі та припинення практики необґрунтованої кримінальної репресії засуджених, повністю відповідає вимогам Ради Європи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter