Парламент вже має обговорювати законопроект про Вищу раду правосуддя – депутатка

Дата: 07 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Парламент вже має обговорювати законопроект про Вищу раду правосуддя (ВРП).

Про це позафракційна депутатка Вікторія Пташник заявила на прес-конференції, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Ураховуючи те, що Вища рада юстиції має вже реорганізовуватись у Вищу раду правосуддя, зрозуміло, що має бути закон. Без прийняття закону діяльність Вищої ради правосуддя може бути заблокованою. Профільному комітету треба вносити швидко на порядок денний свого засідання законопроект №5180, обговорювати на комітеті і виносити на пленарне засідання. На цьому тижні комітет не поставив на обговорення цей документ. Я виступаю за те, щоб таке обговорення відбулось якомога швидше, ми можемо з ним затягнути, а потім дуже швидко прийняти. У будь-якому випадку таке обговорення потрібне”, – каже депутатка.

За її словами, голосування на позачерговому засіданні 29 вересня чітко показало, що окремі парламентарі хочуть зберегти вплив на суддів.

“У Верховній Раді розглядалось абсолютно адекватне питання про звільнення суддів, які Вищою радою юстиції були визнані як порушники присяги. Як можна не голосувати за звільнення, якщо колегіальний орган сказав, що ці судді порушили присягу? У парламенті намагались зберегти київських суддів, зокрема, 5 суддів з Апеляційного суду Києва. Деякі політики робили все, щоб завадити цьому процесу”, – розповідає вона.

Вона вважає, що особливо хочуть “зберегти своїх суддів” депутати із Опозиційного блоку, оскільки вони зареєстрували альтернативний законопроект в ВРП.

Раніше експерти Реанімаційного пакету реформ (РПР) висловлювали застереження, що законопроект №5180 не враховуватиме висновки Громадської ради доброчесності про недобросовісність судді. Рада доброчесності не матиме права подавати скаргу на суддю та брати участь у дисциплінарному провадженні.

Вони також побоюються широких можливостей для відмови у розгляді скарги на суддю. У багатьох випадках це вирішуватиме лише один член ВРП. Особливо активних добросовісних скаржників можна буде свавільно заблокувати.

Скаржник на суддю матиме дуже обмежені права на оскарження рішення ВРП та не зможе ознайомитися зі справою.

У РПР наголошують, що відповідно до нинішньої редакції закону судді, який вчинив злочин, будуть заздалегідь повідомляти про розгляд питання про його затримання. Це дасть можливість йому втікти. Також суддю не можна буде затримати з метою запобігання його переховуванню від органів слідства.

Експерти РПР також занепокоєні широкими можливостями для прийняття рішення про розгляд дисциплінарного провадження у закритому режимі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter