Парламент ухвалив закон “Про соцпослуги”. Ляшко влаштував виставу під час його обговорення

Дата: 21 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Парламент проголосував у першому читанні за основу законопроект “Про соціальні послуги”. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини із сесійної зали Верховної Ради. 

“За” проголосували 296 народних депутатів. 

Проголосований законопроект “Про соціальні послуги” у новий редакції, за задумом авторів, має покращити адміністрування соціальних послуг, підвищити статус соцпрацівникі. Він також має захищати права людей, які отримують такі послуги.

“Законопроект визначає основні напрямки державної політики у сфері надання соцпослуг, завдання надавачів соцпослуг, механізм забезпечення принципу добровільності вибору та прозорості надання соцпослуг, моніторинг дотримання надавачами встановлених критеріїв щодо їх діяльності та підстави для визначення людей, родин як таких, що потребують соцпослуг”, – розповіла з трибуни парламенту заступниця міністра соціальної політики Наталя Федорович

Документ дозволить місцевій владі проводити закупівлі соцпослуг для людей з інвалідністю за місцеві кошти. За словами заступниці міністра, документ децентралізує соцпослуги і “це сприятиме реформуванню місцевого самоврядування”. Законопроект дасть можливість розвивати денний догляд за такими людьми, соціальний патронаж та супровід на робочому місці при працевлаштуванні. 

Однак у висновку науково-експертного управління парламенту йдеться, що автори законопроекту не запропонували, звідки брати гроші на його фінансування.

Депутатка від “Самопомочі” Ірина Сисоєнко поцікавилась, чому із документу зникли норми про надання соціально-побутових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних та інформаційних послуг. Із законопроекту також виключені новели про умови та порядок влаштування громадян похилого віку у стаціонарні умови закладів соцзахисту. На що Наталя Федорович відповіла, що такий механізм буде визначено в нормативно-правових актах. 

За словами Ірини Сисоєнко, фракція “Самопоміч” буде наполягати на поправках до другого читання, які визначають обов’язковий мінімальний комплекс соцпослуг і перелік вимог до закладів, які їх надаватимуть. Вона вказує, що законопроект у чинній редакції дозволяє Мінсоцполітики в ручному режимі регулювати обсяг та якість соцпослуг. 

“Законопроект не буде працювати. Він не дасть якісного захисту людям. Фракція “Опозиційний блок” підтримає документ лише у першому читанні… Цей законопроект вважає, якщо у людини є прибуток 2,5 тисяч гривень, то вона вже є самодостатньою, щоб вирішити свої проблеми, і держава відмовить у соцпослугах”, – заявила депутатка Наталя Королевська

Під час обговорення документу народні депутати з фракції Олега Ляшка, зокрема сам лідер фракції, почали обговорювати способи виходу з економічної кризи та підвищення мінімальної заробітної платні до 5 тисяч гривень. 

Напередодні діти із синдромом Дауна та їхні рідні з різних куточків України просили Верховну Раду проголосувати за законопроект

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter