Парламент ухвалив законопроєкт про прописку на окупованих територіях

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4564, що має спростити процедуру внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) на Сході України та в Автономній Республіці Крим. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

За законопроєкт проголосували 299 народних депутатів, один утримався.  

Автори документа в пояснювальній записці зазначають, що проблема відсутності відмітки про зареєстроване місце проживання в паспортах у громадян України, які мешкають на ТОТ, є “доволі гострою”. Через зміни в законодавстві наразі органи реєстрації, які розташовані на підконтрольній Україні території, не можуть ані проводити реєстрацію місця проживання людей з ТОТ, ані вносити інформацію про зареєстроване до початку російсько-української війни місце проживання особи на ТОТ.

Проблема неможливості внесення відомостей до документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, особливо гостро стоїть для дітей. Наразі такі діти отримують свій перший паспорт без внесення відомостей про їхнє зареєстроване місце проживання.

“Хоча, відповідно до закону, реєстрація місця проживання чи її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їхнього обмеження, на практиці для дітей та дорослих, які постійно проживають на ТОТ, відсутність даних про зареєстроване місце проживання в паспорті призводить до додаткових ускладнень, зокрема під час отримання медичної допомоги, адміністративних послуг, доступу до реалізації права на освіту, отримання банківських послуг”, – йдеться в документі.

Його автори переконані, що законопроєкт спростить доступ мешканців ТОТ, зокрема, до медичної допомоги, адміністративних послуг, реалізації права на освіту, отримання банківських послуг.

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова привітала ухвалення цього законопроєкту. За її словами, Коаліція громадських організацій, яка опікується захистом прав постраждалих від збройного конфлікту, долучалася до його розробки. Необхідність ухвалення цього документу міститься також у дорожній карті законопроєктів на захист прав постраждалих від конфлікту. 

Альона Луньова

“Цей законопроєкт неймовірно актуальний, особливо в контексті вступної кампанії. Нам дуже його не вистачало влітку, коли дітям з ТОТ не забезпечували пільговим вступом лише через те, що вони не могли підтвердити своє проживання на ТОТ. Реєстрація місця проживання та процедури значно полегшить ситуацію з пільговим вступом для таких дітей і спростить процедуру доведення факту виїзду з ТОТ для отримання довідки переселення, пільг, зокрема, пов’язані з гуртожитком та стипендіями”, – прокоментувала правозахисниця. 

Коаліція громадських організацій, яка опікується захистом прав постраждалими від збройного конфлікту закликає народних депутатів проголосувати інші законопроєкти із дорожньої карти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter