Парламент готує законопроєкт для перезапуску системи встановлення домашніх сонячних електростанцій

Дата: 12 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Народні депутати працюють над законопроєктом, завдяки якому перезапустять систему встановлення сонячних домашніх електростанцій. 

Про це повідомив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

За його словами, потреба у держави, щоб ці станції продовжували встановлювати, залишається. Однак оператор системи “Укренерго” твердить, що, окрім самих станцій, треба заохочувати людей встановлювати й накопичувачі – промислові акумулятори.

“Туди електроенергія може зберігатися, коли вона не потрібна, і вона видається в мережу, коли потрібна. По суті це функція балансування, що зараз потрібно нашій енергосистемі”, – пояснив Жупанин.

Нардеп додав, що законопроєкт планують зареєструвати протягом місяця.

Крім цього, планують також погодити з урядом виділення кредитів для фінансування встановлення цих електростанцій,  Головною умовою, яка обговорена з “Укренерго”, є встановлення невеликої акумулюючої станції. 

Як відомо, під час чергової масованої ракетної атаки на українську інфраструктуру 10 лютого Росія поцілила в енергетичні об’єкти в шістьох областях.

У жовтні 2022 року ZMINA повідомляла, що через неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну 90% вітрової та близько 40–50% сонячної енергетики виведено з експлуатації. 

Нагадаємо, у заяві за підсумками 24 саміту “Україна-ЄС” Європейський Союз засудив систематичне використання Росією ракет і безпілотників для нападу на цивільне населення, цивільні об’єкти та інфраструктуру по всій Україні. ЄС назвав це порушенням міжнародного гуманітарного права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter