Парламент Фінляндії спростив процедуру юридичного визнання ґендеру

Дата: 04 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Фінські парламентарі ухвалили поправки до законодавства, які спростять процедуру юридичного визнання ґендеру. Такі зміни у законодавстві підтримали 113 депутатів.  

Про це повідомляє AP.

Санна Мартін під час ЛГБТ-прайду у Гельсінкі. Фото: AFP

Ухваливши цей закон, Фінляндія зробила важливий крок на шляху до захисту прав трансгендерних людей, поліпшення їхнього життя й права на самовизначення”, – заявив Матті Піхлаямаа, радник фінського представництва Amnesty International з питань прав ЛГБТК+.

Поправки дозволять трансгендерним людям, які досягли 18-річного віку, подавати особисту заяву на зміну гендерного маркера в документах. Для цього їм більше не потрібно буде проходити психіатричний огляд.

Крім того, скасовується положення, яке вимагало від трансгендерних людей надати медичну довідку про безпліддя або стерилізацію. Ця частина чинного закону була спрямована на те, щоб трансперсони не мали дітей.

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявила, що ухвалений закон є пріоритетом для її уряду. Його ухвалили більшістю голосів у парламенті: 113 депутатів проголосували “за” і 69 – “проти”. 

Нагадаємо, у Великій Британії ухвалять новий закон, що забороняє конверсійну терапію для трансгендерних людей. Раніше ця заборона стосувалася лише терапії для геїв та бісексуалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter