Папа Римський назвав вбивства вірмен першим геноцидом XX століття

Дата: 13 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

 Папа Римський Франциск І назвав масове вбивство вірменів у 1915 році на території сучасної Туреччини першим геноцидом ХХ століття. 

Про це він заявив під час літургії 12 квітня в Соборі святого Петра у Ватикані, яка присвячена століттю від початку тих подій, передає “Німецька хвиля”

Як сказав Франциск І, у минулому столітті було три “масштабні, безпрецедентні трагедії”, і перша сталася саме з вірменським народом.

Він звинуватив нацизм і сталінізм у скоєнні двох інших геноцидів. Однак після них відбулися інші масові вбивства людей – у Камбоджі, Руанді, Бурунді та Боснії. Як зазначив понтифік, це означає, що людство, очевидно, “не в силах покласти край пролиттю безневинної крові”.

На месі  були присутні також президент Вірменії Серж Саргсян і патріарх вірменської католицької церкви Нерсес Бедрос XIX Тармуні.

Реакція Туреччини

Міністерство закордонних справ Туреччини миттєво відреагувала на заяву папи Римського, висловивши “розчарування та cмуток через слова понтифіка, які можуть спричинити погіршення довіри між Ватиканом та Туреччиною”. Відомство викликало посла Ватикану за для пояснень слів Франциска І. 

“Заяви папи, яка далека від законної та історичної реальності, не може бути прийнята. Релігійні органи не мають спричиняти образи і висловлювати необґрунтовані звинувачення”, – написав міністр МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу у своєму твіттері.  

Як відомо, 24 квітня 1915 року Османська імперія розпочала масові арешти вірменів, які проживали на її території. Вірменська влада стверджує, унаслідок каральної операції імперії було знищено до півтора мільйона вірменів. Туреччина ж називає таку кількість жертв значно завищеною і пояснює загибель людей реаліями воєнного часу.

Перед Першою світовою війною в Османській імперії проживало 2,5 мільйони вірменів.

19 держав, зокрема Канада, Аргентина,  Франція, Бельгія, Італія, Росія і Уругвай – офіційно визнали геноцидом вірменського народу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter