Панова і Захтея етапують з Москви назад до Криму, аби ускладнити захист

Дата: 16 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Російське слідство перевело українців Євгена Панова й Андрія Захтея, яких ФСБ заарештувало у так званій справі “кримських диверсантів”, з московського СІЗО “Лефортово” до Криму.

Про це пише Крим.Реалії.

Адвокат Євгенія Панова Дмитро Дінзе припускає, що таке етапування може бути пов’язане з бажанням російських силовиків ускладнити процес захисту в цій справі.

“Досить сильна група адвокатів зараз сформувалася в цій справі тут у Москві – я, Ольга (Дінзе – ред.), Шарапов, Новиков. І вони (російські силовики – ред) вирішили переграти карти, назад відправляють у СІЗО Сімферополя, щоб захисники їздили до Криму, витрачали гроші, а це досить затратно. Намір уникнути тих частих побачень, які відбувалися в Москві”, – пояснив Дмитро Дінзе.

Він також уточнив, що, за інформацією слідчого, основна справа буде розглядатися в судах Криму.

За припущенням адвоката, етапування українців Панова й Захтея може зайняти від двох-трьох днів до двох тижнів.

Раніше про переведення Захтея й Панова до Криму написав у своєму Твіттері 15 лютого російський адвокат Ілля Новиков. Офіційно у відкритих джерелах інформації про етапування в’язнів російські правоохоронці не публікують.

Нагадаємо, у серпні російське МЗС повідомило, що Євгена Панова і Андрія Захтея звинувачують у підготовці терористичних актів, які нібито готувалися в окупованому Криму.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і до Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

5 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до березня термін утримання під вартою громадян України Андрія Захтея і Євгена Панова, яких Росія обвинувачує в підготовці терактів в анексованому Криму.

Також на початку грудня Панов написав заяву в Слідчий Комітет Російської Федерації зі скаргою на катування, які, за його словами, застосовувалися до нього протягом 6 днів після затримання в ніч на 7 серпня 2016 року. За словами Панова, свідчення, які були зняті на камеру і опубліковані 11 серпня, він дав під тортурами. Крім того, він підписав всі документи, які йому давали співробітники ФСБ.

24 січня Московський міський суд визнав законним продовження арешту українцеві Андрію Захтею, обвинуваченому в підготовці диверсій у Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter