Панов офіційно звинуватив ФСБ у тортурах і розказав подробиці

Дата: 09 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Громадянин України Євген Панов, обвинувачений у справі про організацію терактів в Криму, написав заяву в Слідчий Комітет Російської Федерації зі скаргою на катування, які, за його словами, застосовувалися до нього протягом 6 днів після затримання в ніч на 7 серпня 2016 року.

Про це повідомляє “Медіазона” з посиланням на адвоката Панова Дмитра Дінзе.

У заяві говориться, що Панова затримали близько четвертої ранку 7 серпня на КПП в Армянську, коли він на своїй машині намагався в’їхати до Криму з боку України.

Його попросили вийти з машини для огляду, після чого вдарили по голові якимось предметом і з мішком на голові відвезли в якесь приміщення, де почали катувати, б’ючи залізною трубою і підвішуючи за наручники.

“Били трубою залізної в області голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали мої ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків, взявшись з двох сторін, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчував дикий біль”, – розповідає Панов.

На запитання про причини того, що відбувається йому відповіли, що це розплата “за спільні поїздки з Олексієм Сандулом” (людина з таким ім’ям була на опублікованому 11 серпня відео допиту Панова).

Також в той день його вивели на вулицю, заявивши, що розстріляють, і ненадовго зняли мішок з голови – за цей час він встиг розгледіти двох чоловіків, яких, як пише видання, готовий впізнати.

Увечері 7 серпня Панова відвезли, як він вважає, в Сімферополь, де продовжували катувати з використанням електричного струму, за його словами, до 9 серпня.

З публікації випливає, що в цей день його відвезли в суд, де він вперше побачив другого фігуранта справи Андрія Захтея. Суд заарештував їх обох на 15 діб за нецензурну лайку на вулиці.

Після суду Панов провів два дні в ізоляторах тимчасового тримання, а 11 серпня (на наступний день після оголошення ФСБ про запобігання терактам) суд в Сімферополі заарештував його за підготовку диверсії.

За словами Панова, свідчення, які були зняті на камеру і опубліковані 11 серпня, він дав під тортурами. Крім того, він підписав всі документи, які йому давали співробітники ФСБ.

У заяві в СК Панов просить перевірити дії тих, хто його затримав і катував, і притягнути їх до кримінальної відповідальності.

“Вперше нагодували і дали випити води йому тільки в СІЗО, каже Панов. Про катування він розповідав призначеному слідством адвокату Ользі Помозовій, яку побачив в будівлі ФСБ в Севастополі. “Адвокат запитала мене: “Тебе били?”, при цьому вона говорила пошепки. Я відповів: “Звичайно, а що, не видно?”. Більше вона мені питань не ставила”, – повідомляє “Медіазона”.

Нагадаємо, у серпні російське МЗС повідомило, що Євгена Панова і Андрія Захтея звинувачують у підготовці терористичних актів, які нібито готувалися в окупованому Криму.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і до Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

15 серпня повідомляли, що число затриманих “у справі про підготовку диверсій” в окупованому Російською Федерацією Криму збільшилася до дев’яти осіб.

5 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до березня термін утримання під вартою громадян України Андрія Захтея і Євгена Панова, яких Росія обвинувачує в підготовці терактів в анексованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter