Паліативні хворі можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби безоплатно або з доплатою

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Паліативні пацієнти можуть отримувати знеболювальне безплатно або з частковою доплатою.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Фото: Pixabay

Серед засобів, що входять до програми відшкодування державою вартості лікарських засобів “Доступні ліки”, є шість препаратів Морфіну у формі таблеток. Чотири з них можна отримати безплатно, інші ж два – з доплатою.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти зі встановленим станом “Паліативна допомога”. За відсутності такого статусу слід попередньо звернутися до сімейного лікаря.

Тож щоб одержати лікарський засіб, необхідно звернутися до лікаря, який встановить діагноз “хронічний біль” і створить електронний рецепт. Хворі на онкологію мають відвідати лікаря первинної медичної допомоги, пацієнти з порушеннями психіки та поведінки – психіатра, всі інші – сімейного лікаря.

На тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій працівник медичного закладу також може виписати паперовий рецепт. Дійсним вважається й електронний його варіант. Термін дії рецепта становить 30 днів.

Після цього пацієнтам слід відвідати аптеку, яка має договір із Національною службою здоров’я України. Такі заклади можна знайти на сайті Національної служби здоров’я України.

Провізору слід назвати номер рецепта і код його погашення. Він запропонує обрати з наявних препаратів, що мають у складі потрібну діючу речовину. Також фармацевт повідомить, які препарати безплатні, а за які потрібно доплатити.

Нагадаємо, що минулого року Німеччина прийняла 11 дітей-сиріт з України, які потребують паліативної допомоги. Дітям – від 4 до 16 років. Більшість з них користуються кріслами колісними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter