Пацієнти вимагають не допустити ручного регулювання ринку ліків

Дата: 23 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Активісти пацієнтських та громадських організацій вимагають від уряду не допустити ручного регулювання ринку ліків.

Вони вимагають зруйнувати штучно створені бюрократичні бар’єри, через які велика кількість хворих позбавлені доступу до ліків.

“Щоб врятувати життя онкохворих дітей, лікарі виписують препарати, альтернативи яким в Україні немає. У нас як у благодійного фонду є два шляхи. Перший – купувати ліки на чорному ринку, але немає жодної гарантії, що буде в тій упаковці, через це ми таким шляхом ніколи не йдемо. Другий – шукати кого-небудь з-за кордону, хто може нам продати ці препарати легально. Останній препарат ми вже півроку шукаємо по різних клініках за кордоном. Це величезна законодавча та бюрократична тяганина, кінця  якої діти можуть просто не дочекатися”, – каже Наталя Оніпко, голова БФ “Запорука”.

20 квітня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроект №4484, який мав спростити регуляцію ринку ліків. Однак правки, які внесло Міністерство охорони здоров’я, значно обмежують конкуренцію та фактично нівелюють саму ідею дерегуляції, кажуть активісти. Пізніше низка депутатів запропонували свої версії закону, які покликані зберегти статус-кво.

“Нам набридло слухати аргументи МОЗу та деяких народних депутатів, що ми завалимо Україну неякісними ліками, зареєстрованими у Європі.  Цей та низка інших міфів постійно озвучуються тими чиновниками та депутатами, які під виглядом дерегуляції насправді “закручують гайки” для потрапляння на ринок України ліків, що пройшли реєстрацію у регуляторних органах тих країн, яким довіряє увесь світ.  Уся пацієнтська спільнота підтримує ідею дерегуляції ринку ліків. Саме тому ми сьогодні принесли Володимиру Гройсману розроблений прогресивний законопроект, який підтримує громадськість та експерти, що покликаний справді дерегулювати ринок та наповнити його якісними ліками”, – зазначає Ольга Стефанишина, виконавча директорка БФ “Пацієнти України”.

Раніше пацієнтські організації уже наголошували, що Мінздоров’я намагається зарегулювати ринок ліків. Зокрема, за словами активістів, відомство хоче запровадити ручне регулювання доступу ліків з розвинених країн, таких як ЄС чи США, на український ринок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter