Пацієнтам психіатричної лікарні на Рівненщині не дають гуляти на свіжому повітрі

Дата: 23 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Пацієнти психіатричної лікарні на Рівненщині позбавлені прогулянок на свіжому повітрі.

Таке порушення зафіксували монітори Національного превентивного механізму під час візиту без попередження до Острозької обласної психіатричної лікарні, повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

На час візиту в закладі, який розміщено у будівлях колишньої Острозької тюрми, на лікуванні перебувало 362 пацієнти, хоча лікарня розрахована лише на 350 ліжкомісць.

Моніторингова група відзначила достатнє харчування пацієнтів, належний догляд, особливо за ліжковими хворими, позитивну психологічну атмосферу в закладі.

Водночас, під час візиту виявлено і проблемні питання в діяльності лікарні. Приміщення закладу не забезпечують створення позитивного терапевтичного середовища для лікування осіб з психічними розладами. У всіх палатах мають місце порушення норми площі, яка має бути не менше 6 кв. метрів на особу. Через недостатнє фінансування в закладі використовуються панцерні ліжка та матраци, які потребують заміни.

“Під час спілкування із пацієнтами останні скаржилися моніторам на те, що їм фактично забороняють здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Це підтверджувалося під час візиту відсутністю пацієнтів на прогулянкових майданчиках”, — розповіли монітори.

У лікарні не здійснюється належний інфекційний контроль, відсутній безперешкодний доступ пацієнтів до питної води, не створено умов для людей з інвалідністю.

Також має місце порушення права на приватність: у туалетах та лазні не облаштовані перегородки, ліжка розташовані впритул одне до одного. Крім того, хворі відділення № 1 розміщені на двомісних ліжках, які були отримані як благодійна допомога.

За результатами візиту до Міністерства охорони здоров’я України та Рівненської обласної державної адміністрації буде направлено звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter