Отримати безкоштовні консультації юриста тепер можна в онлайні через кабінет клієнта

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Система безоплатної правової допомоги запустила на своєму сайті в тестовому режимі сервіс “Кабінет клієнта”, через який можна отримати первинну правову допомогу від фахових юристів в онлайні, не відвідуючи центрів БПД.

Про це повідомив виконувач обов’язків директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов 2 червня на презентації в Мін’юсті.

За його словами, ідея створення такого сервісу виникла під час пандемії, коли була запроваджена низка карантинних обмежень.

Кабінет клієнта розроблено за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, його відкриття приурочено до 10-ї річниці ухвалення Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.

Щоб скористатися сервісом, потрібно на сайті системи БПД legalaid.gov.ua перейти до розділу “Клієнтам” – “Кабінет клієнта” та пройти реєстрацію (вказати електронну пошту, ПІП, дату народження, номер телефону, стать, область). На пошту надійде лист із посиланням для створення пароля до облікового запису.

Перевагою Кабінету клієнта, зокрема в порівнянні з телефонною консультацією, є те, що там можна надіслати онлайн-запит на консультації та роз’яснення з правових питань, завантаживши водночас фото документів та отримати відповідь, яку підготують працівники системи БПД.

Також у кабінеті зберігатиметься історія всіх запитів та відповіді на них і є можливість написати відгук щодо рівня отриманих послуг.

Сервіс має простий і зручний інтерфейс, працює в усіх сучасних інтернет-браузерах і на пристроях з iOS та Android.

Коли працівник системи БПД надає відповідь на звернення в кабінеті, сповіщення про це надходитиме користувачу на пошту.

Крім того, для швидкого спілкування в Кабінеті клієнта передбачено чат з фахівцями системи БПД.

“Це ще один із кроків, що дозволяє полегшити доступ до безоплатної правової допомоги. Люди можуть контактувати з працівниками системи віддалено, не відвідуючи наші офіси”, – додав Баранов.

Він також повідомив, що наразі фахівці БПД, які надають консультації, співпрацюють з Національною поліцією в питаннях протидії домашньому насильству, а також з Міністерством цифрової трансформації в питаннях протидії кібербулінгу.

На сьогодні через сервіс можна отримати лише первинну правову допомогу, якою можуть скористатися всі  громадяни України.

Нагадаємо, що такої допомоги входять:

  • надання правової інформації;
  • консультацій і роз’яснень із правових питань;
  • складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання допомоги в доступі до вторинної правової допомоги та медіації.

Утім, невдовзі в Кабінеті клієнта з’явиться можливість скористатись і вторинною правовою допомогою.  

Тоді користувачі, які мають право на вторинну правову допомогу, зможуть завантажити в систему документи, що підтверджують їхнє право на таку допомогу, і надіслати заяву, підписану КЕП (кваліфікований електронний підпис).

У такий спосіб громадяни, які мають на це право, зможуть отримати безкоштовного адвоката, не приходячи в офіс БПД.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter