Отримана людьми радіація від аварії на ЧАЕС не вплинула на здоров’я їхніх дітей – вчені

Дата: 26 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Радіаційне опромінення, яке отримали люди внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, не впливає на дітей, яких вони зачали в майбутньому.

Про це йдеться у дослідженні, оприлюдненому в журналі Science.

Фото: BBC

Дослідження проводила професорка Національного інституту раку США у Меріленді Мередіт Йегер. У центрі уваги були діти людей, яких залучали для допомоги в очищенні забрудненої зони навколо АЕС, а також діти жителів евакуйованого міста Прип’ять та інших населених пунктів у 70-кілометровій зоні навколо нього.

Як розповіли вчені, вони відбирали для дослідження цілі родини, щоб можна було порівняти ДНК батька, матері та дитини. 

“У цьому випадку ми не дивилися на те, що сталося з дітьми, які під час аварії були в утробі матері. Нас цікавило те, що називається мутаціями de novo”, – розповів журналістам один із авторів нового дослідження Стівен Ченок із Національного інституту раку США.

Ці мутації в ДНК, як говорить дослідник, виникають випадковим чином в яйцеклітині чи сперматозоїді і означають генетичну трансформацію, що відбулася в межах однієї родини або клітинної лінії вперше. Такі мутації можуть не мати жодного впливу або ставати причиною генетичного захворювання.

Науковці витратили 9 місяців на пошук будь-яких сигналів про те, що серед мутацій є ті, що пов’язані радіаційним впливом на батьків, однак так і не змогли знайти нічого. 

“Багато людей боялися заводити дітей після бомбардування Хіросіми та Нагасакі. Були люди, які боялися заводити дітей після аварії на АЕС у Фукусімі – усі вони думали, що їхні діти постраждають від радіації, яку отримали вони самі”,коментує дослідження професор з Імперського коледжу Лондона Джеррі Томас.

Сьогодні, 26 квітня в Україні відзначають 35-ті роковини від дня трагедії на Чорнобильській АЕС. Відомо, що евакуацію населення міста Прип’яті влада СРСР почала лише 27 квітня 1986 року, а через пряме радіаційне ураження значної території України більше 150 тисяч людей змушені були залишили свої домівки.
 
У 2006 році організації “Ґрінпіс” та “Лікарі проти ядерної війни” стверджували, що внаслідок аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч осіб, у Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій у новонароджених та 10 000 випадків раку щитоподібної залози. 
 
Нагадаємо, що минулого року СБУ випустила книгу з розсекреченими даними КДБ. Автори дізнались, що аварії на ЧАЕС траплялись і до квітня 1986 року, однак їх приховували. 
 
 
Фотографія обкладинки: СБУ 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter