Батькові під час обшуку підкинули чужий телефон — син одного із затриманих у Криму

Дата: 28 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Син Івана Дудки, одного із затриманих у Криму за підозрою в диверсії, заявляє, що його батькові під час обшуку підкинули чужий телефон, а також без протоколу взяли зразки слини і недопалки.

Про це Ілля Дудка написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Він пише, що в день затримання, 9 листопада, його батько не вийшов на роботу, і ніхто не знав, де він знаходиться.

“Я пішов з роботи і поїхав до нього на квартиру ‒ там уже проводили обшук, всередину мені потрапити не вдалося. Після прохання поговорити з батьком його підвели до дверей, і він сказав, щоб я їхав додому. Незабаром подзвонив державний адвокат і повідомив, що батько заарештований за підозрою в диверсії”, ‒ пише Ілля.

Він не сумнівається, що батько ніколи не робив нічого з того, у чому його звинувачують.

“Мій батько живе в Криму з 1989 року, куди після закінчення училища він був направлений для проходження військової служби в смт Мирний. Ніколи не міг подумати, що досвід роботи батька ‒ те, що він служив у військово-морському флоті, що пізніше, кожен день ризикуючи своїм життям, займався розмінуванням інкерманських штолень, ‒ буде використаний проти нього, а з МНС, де він працював з 2014 року, його спробують звільнити заднім числом”, ‒ пише Ілля.

Він вважає, що свідчення проти себе батько дав під тиском фізичним або психологічним ‒ “можливо погрози на адресу родини”.

Ілля розповідає, що більше тижня намагався встановити місцезнаходження батька.

“З моменту арешту кожний день я намагався знайти батька в СІЗО Сімферополя, ізолятори внутрішнього утримування Севастополя і Бахчисарая, де мені говорили, що батько до них не надходив. У мене не було можливості побачитися з батьком, щоб хоча б дізнатися про його стан здоров’я, адже його заарештували, коли він йшов до гастроентеролога ‒ у нього загострилася виразка. Тиждень батько обходився без теплого одягу, засобів особистої гігієни і два тижні без ліків. Тільки на дев’ятий день я знайшов його в СІЗО м. Сімферополя і зміг передати речі”, ‒ пише син затриманого.

Його турбує отримана через кілька днів після затримання інформація, що в батька під час обшуку “знайшли” телефон, який ніколи йому не належав, а також для чогось забрали банку з недопалками ‒ “сказали, що хочуть винести сміття (безглуздо навіть звучить)”.

“Я дуже переживаю, що недопалки з банки можуть бути в подальшому “випадково” знайдені в місцях, де мого батька ніколи не було, щоб прив’язати його до цього злочину. Такі ж побоювання у мене і щодо підкинутого йому телефону, який він побачив уперше під час обшуку. Так само в день затримання для чогось брали зразки слини без протоколу, і лише потім у присутності адвокатів повторно й офіційно. Боюся, що проти нього в подальшому це використають”, ‒ пише Ілля Дудка.

За його словами, 25 листопада, відбувся апеляційний суд, за результатами якого батька було вирішено залишити в СІЗО.

Нагадаємо, 10 листопада ФСБ відзвітувала про затримання трьох “українських диверсантів”: експертів аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова та Олексія Бессарабова, а також кримчанина Володимира Дудки. Суд у Севастополі відправив їх під варту на два місяці. У спецслужбі стверджують, що підозрювані планували диверсійні акти в Криму.

Через чотири дні ФСБ оприлюднила відеозаписи допитів трьох підозрюваних, на яких вони називають себе українськими розвідниками. При цьому безпосередньо про підготовку диверсій на півострові вони не говорять.

21 листопада Київський районний суд Сімферополя на два місяці заарештував ще двох фігурантів справи про підготовку диверсій в Криму Олексія Стогнія і Гліба Шаблія.

24 листопада ФСБ повідомила про затримання за підозрою у державній зраді колишнього військовослужбовця Чорноморського флоту Пархоменка Леоніда. Його затримали в анексованому Росією Севастополі.

У серпні ФСБ оголосила про запобігання в Криму терактам, підготовкою яких нібито займалася українська розвідка. При запобіганні прориву диверсантів, говорилося в заяві спецслужби, загинули російський військовий і співробітник ФСБ.

У справі про підготовку терактів в Криму були арештовані два громадянина України – Євген Панов і Андрій Захтій. У Міноборони заявили, що затримані ніяк не пов’язані з українськими спецслужбами.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter