Освітянку, яка на окупованій Луганщині впроваджує стандарти освіти РФ, заочно засудили до 3 років за ґратами

Дата: 04 Лютого 2024
A+ A- Підписатися
Директорку школи з тимчасово окупованої частини Луганської області, яка впроваджує російські стандарти освіти у навчальному закладі та проводить серед учнів агітацію на користь РФ, заочно засудили до трьох років позбавлення волі.
 
Про це повідомили у пресслужбі Луганської обласної прокуратури. 
 

“За публічного обвинувачення прокурорів Щастинської окружної прокуратури Луганської області місцеву мешканку визнано винною у діях, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти (ч. 3 ст. 111-1 КК України)”, — йдеться у повідомленні.

Суд установив, що до 2014 року фігурантка була директоркою школи на Луганщині. Під час незаконного “референдуму” вона очолювала “виборчу комісію” у Станиці Луганській, згодом жінку притягнули до відповідальності за ч. 2 ст. 110 КК (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Надалі вона залишалась на території населеного пункту і працювала вчителем, вказують у прокуратурі.

Після початку повномасштабного російського вторгнення жінка пішла на співпрацю з ворогом. Наприкінці квітня 2022 року стала директором “Станично-Луганської гімназії”.

Колаборантка керує цим закладом, організовує навчальний процес за російськими стандартами. Крім того, проводить пропаганду серед учнів на користь держави-агресора.

Жінці заочно призначено максимальне за інкримінованою статтею покарання ‒ 3 роки позбавлення волі. Також її позбавили права впродовж 15 років обіймати посади у сфері освіти та займатися освітньою i виховною діяльністю.

Покарання засуджена відбуватиме з моменту затримання.

Питання притягнення до кримінальної відповідальності за співпрацю з окупаційними органами влади залишається дуже важливим як для тих, хто проживає на підконтрольній уряду України території, так і для тих, хто поки що перебуває в окупації. Від того, наскільки зваженими будуть як законодавство України щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчиняли колабораційні дії, так і практика його застосування, залежатиме успішність процесів реінтеграції звільнених територій України. Про це правозахисники наголошують в аналітичному звіті Центру прав людини ZMINA “Колабораційна діяльність та пособництво державі-агресору: практика застосування законодавства та перспективи його удосконалення”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter