Освітній омбудсман закликав школи та місцеву владу не перетворювати дітей на робочий ресурс

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

З початком навчального року в Україні почастішали випадки примусового використання дитячої праці з боку вчителів, керівників закладів загальної середньої освіти, представників місцевих влад, зокрема освітніх управлінців.

Про це повідомив освітній омбудсман Сергій Горбачов

Фото: Херсонська загальноосвітня середня школа I–III ступенів №4

Використання дитячої праці, як нагадує Горбачов, є порушенням Закону “Про освіту”, який серед іншого зазначає, що здобувачі мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, а також будь-яких форм насильства та експлуатації.

Цей же закон прямо забороняє залучення дітей під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі в “інших заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми”.

“Саме керівник зобов’язаний забезпечувати створення в закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм. У школі діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися на робочий ресурс учителя, директора, міста або селища. Якою, скажіть мені, освітньою програмою передбачається праця дітей під час уроків на городі чи прибирання території міста?!” – обурюється Горбачов. 

Суперечить традиційне в українських школах прибирання територій, наприклад від снігу чи листя, й санітарному регламенту, що набув чинності в січні поточного року. У нових правилах ідеться про те, що учні мають тримати лише власне робоче місце в чистоті та прибирати за собою сміття. Роботу із самообслуговування повинні проводити за участю педагогічних або медичних працівників, а тривати вона може не більш ніж годину на тиждень.

Молодь прибирає парк у Кременчуці. Фото: Кременчуцька міськрада

Учням середньої та старшої школи дозволено поливати рослини та робити вологе прибирання поверхонь навчальних приміщень без мийних і дезінфікувальних засобів. Не стосується це правило поверхонь вікон та підлоги. 

Діти можуть допомагати доглядати за територією, однак відбуватися це має в позаурочний час на волонтерській основі. Люди від 14 до 18 років можуть стати волонтерами лише за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника. 

Для таких волонтерів існує й низка заборон: вони не можуть допомагати в медичних закладах, ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру, допомагати ЗСУ, правоохоронцям та іншим військовим формуванням.

За експлуатацію дитини порушники можуть отримати арешт до шести місяців або обмеження волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк до трьох років. Якщо ж експлуатували не одного, а декількох дітей, то порушникам загрожує позбавлення волі від двох до п’яти років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років. 

Якщо експлуатує дитину організована група, то термін позбавлення волі становить від п’яти до десяти років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter