Барак посиленого режиму за проукраїнську позицію: засуджені просять повернути їх в Україну

Дата: 10 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Українські громадяни, які відбувають покарання у виправній колонії №9 м. Шахти Ростовської області РФ, відчувають тиск з боку адміністрації за їх проукраїнську позицію.

Вони також розчаровані бездіяльністю Президента і Мінюсту України, які, на їхню думку, не повинні вживати заходів з пошуку шляхів їх повернення в Україну.

Про це йдеться у відкритому зверненні одного із засуджених, Євгенія Давидова, до Петра Порошенка, текст якого є у Центра інформації про права людини.

На момент окупації Криму Давидов перебував у СІЗО Сімферополя за рішенням українського суду. Він відмовився від російського громадянства і перекваліфікації його справи за російським законодавством.

У суді чоловік заявив, що відмовляється судитися за російськими законами, але його все одно засудили і відправили відбувати покарання в Ростовську область.

За його словами, він звертався до українського консула з проханням відвідати його в колонії м. Шахти, проте консула немає вже другий місяць, а його самого помістили в барак посиленого режиму (БПР).

“У БПР я потрапив через те, що активно борюся за те, щоб мене вивезли на територію, підконтрольну Україні”, – повідомив Давидов.

“Росія позбавила нас можливості бачитися з рідними і близькими … Росія для українців стала по доступності, як “Нова Зеландія”. Цінова політика відрізняється в рази. Ніякої зарплати і пенсії не вистачає для того, щоб з’їздити на побачення до засудженого родича”, – написав він у відкритому листі.

Євген Давидов заявив, що українська влада вже більше двох років не робить нічого, щоб повернути своїх громадян на територію України. Ув’язнений планує розпочати голодування, якщо його вимоги українська влада і далі ігноруватиме.


За оцінками правозахисників, таких людей, як Євген Давидов, – в’язнів, які були переміщені з Криму в російські в’язниці, більше тисячі. Серед них принаймні 240 жінок.

Насильницьке переміщення країною-окупантом людей з окупованої території є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права і військовим злочином з точки зору Римського статуту.

Незважаючи на проблеми з видачею засуджених громадян України з російського боку, правозахисники вважають, що в Україні також недостатньо політичної волі і почуття відповідальності за своїх громадян.

Так, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський стверджує, що українські консульства в РФ недостатньо активно працюють в напрямку відвідування ув’язнених, які були переміщені на територію РФ і виявляють бажання відбувати покарання на території України, залишаючись вірними своїм громадянством.

“Бездіяльність держави щодо тих громадян України, які переміщені для відбування покарання на територію Російської Федерації, протягом двох років є абсолютно невиправданим”, – заявив Роман Мартиновський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter