Організатори Євробачення не пустили на конкурс пісню від Білорусі, в якій висміюють опозицію

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Організатори пісенного конкурсу Євробачення не дозволять Білорусі виступити з відібраною владою піснею, в якій висміюють опозицію. 

Про це повідомляє РИА Новости. 

Цього року від Білорусі, в якій із серпня 2020-го йдуть протести проти режиму самопроголошеного Олександра Лукашенка, на конкурс поїде гурт “Галаси ЗМеста”. Члени колективу, як ідеться в них на сайті, знають одне одного понад 10 років, але саме після початку протестів гурт отримав свою назву та в піснях почав виступати проти протестів і опозиції.

Спочатку планувалося, що на Євробачення від Білорусі поїдуть переможці національного відбору минулого року, однак вони встигли дати декілька інтерв’ю з негативним оцінюванням ситуації в країні й роботи державного телебачення.

У пісні, яку 9 березня відібрав для конкурсу головний державний мовник Білорусі, зокрема, є такі слова: “Я навчу тебе танцювати під дудочку, я навчу тебе клювати на вудку, я навчу тебе ходити по струночці, ти будеш усім задоволений, радий усьому”.

Фото: galasyzmesta.by

В інтерв’ю виданню TUT.by лідер групи й автор її текстів Дмитро Бутаков наголошував, що намагається зберегти незалежний погляд на опозицію і на владу у своїх піснях. Себе він називає “російською людиною” та “справжнім совком”.

“Я взагалі, чесно кажучи, “совок” справжнісінький: досі розвалу країни великої не можу пережити. Білорусь як окрема самостійна держава? Мені складно це прийняти”, – каже Бутаков.

Обрання композиції спричинило обурення серед білорусів та артистів, які виступали від країни в минулому. 

“Це насмішка з народу Білорусі, з усього, що відбувається в країні. Приймання будь-якого представника кровожерливого режиму Лукашенка буде неправильним”,сказала журналістам співачка Анжеліка Агурбаш, яка виступала від країни у 2005 році.

Наразі організатори конкурсу погрожують відсторонити Білорусь від участі. Раніше з такою ініціативою виступали в Європарламенті, адже голова білоруського мовника, відповідального за проведення конкурсу в країні, потрапив під санкції ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter