Організатора “Монстрації” Amnesty International визнала в’язнем совісті

Дата: 07 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Заарештованого активіста Артема Лоскутова, що був одним з організаторів іронічної першотравневої ходи у Новосибірську, Amnesty International визнала в’язнем совісті.

У правозахисній організації нагадали, що Артема Лоскутова, російського художника та одного з організаторів щорічної ходи “Монстрація” в Новосибірську, заарештували на 10 діб і оштрафували за невиконання вимог співробітників поліції. При цьому Лоскутов жодних вимог від поліції не отримував і, за численними свідченнями, закону не порушував.

1 травня в Новосибірську пройшла акція “Монстрація” під гаслом “Господи, прости”. Учасники першотравневої “Монстрації” пройшли по вулицях з транспарантами “Досить ображатися”, “Імперія зла. Імперія дуже зла” та іншими. Ходу не було погоджено з владою міста, оскільки учасники мали приєднатися до колони однієї з партій, що брала участь в першотравневій ході. Правоохоронці спочатку намагалися виокремити активістів зі складу цієї колони і відправити їх до віддаленої частини міста, а потім затримали Артема Лоскутова.

Очевидно, що він покараний лише за те, що скористався правом на свободу вираження думок і свободу мирних зборів. Amnesty International вважає Артема Лоскутова в’язнем совісті і вимагає його негайного і беззастережного звільнення“, – зазначили правозахисники.

Amnesty International закликала російську владу поважати міжнародні стандарти в галузі прав людини, а також Конституцію Російської Федерації, зняти обмеження права на свободу зборів і припинити переслідування правозахисників та інакомислячих. Обмеження, як зазначили в організації, можливі лише в разі необхідністі захистити законні суспільні інтереси чи права інших осіб, при цьому обмеження повинні бути мінімальними та не ставити під загрозу право на свободу зібрань.

Нагадаємо, раніше Amnesty International заявила, що затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза є “черговим із низки репресивних заходів” проти незгодних з анексією Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter