ООН: за останнє десятиліття загинули понад 800 журналістів

Дата: 02 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав вшанувати пам’ять представників ЗМІ, які були вбиті при виконанні службового обов’язку.

Про це йдеться в посланні генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з нагоди Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, повідомляє Центр новин ООН.

“Понад 800 журналістів загинули за останнє десятиліття: іншими словами, кожні п’ять днів один журналіст позбавлявся життя тільки за те, що він доводив до громадськості останні вісті і інформацію”, – заявив генеральний секретар ООН.

Він зазначив, що багато журналістів гинуть в конфліктах, які вони так безстрашно висвітлюють. Разом з тим дуже багатьох змушують замовкнути за допомогою насильства і в мирних умовах.

“Розкривається лише сім відсотків таких злочинів…”, – сказав Пан Гі Мун. Він підкреслив, що безкарність посилює страх серед журналістів і дозволяє урядам безперешкодно застосовувати цензуру.

“Ми повинні докладати більше зусиль для того, щоб протистояти цій тенденції і гарантувати свободу діяльності засобів масової інформації. Не можна допускати, щоб журналісти були змушені займатися самоцензурою, побоюючись за своє життя”, – заявив Генеральний секретар.

Він закликав покінчити з безкарністю і гарантувати журналістам право говорити правду можновладцям.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію A / RES / 68/163 на своїй 68-й сесії в 2013 році, у якій проголошено 2 листопада як “Міжнародний день за припинення безкарності за злочини проти журналістів”. Резолюція закликає держави-члени здійснити певні заходи протидії нинішній культурі безкарності. Дата була обрана в пам’ять про вбивство двох французьких журналістів в Малі 2 листопада 2013 року.

Ця резолюція засуджує всі напади і насильства по відношенню до журналістів і працівників ЗМІ. Вона також настійно закликає держави-члени зробити все можливе для запобігання насильству щодо журналістів і працівників засобів масової інформації, щоб забезпечити підзвітність, притягти до відповідальності винних у скоєнні злочинів проти журналістів і працівників засобів масової інформації, а також забезпечити, щоб жертви мали доступ до відповідних засобів правового захисту. Вона також закликає держави сприяти створенню безпечних і сприятливих умов для журналістів, щоб виконувати свою роботу незалежно один від одного і без зайвого втручання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter