ООН створює штаб з розслідування міжнародних злочинів у Сирії

Дата: 22 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Генеральна Асамблея ООН проголосувала за створення спеціального органу, який буде допомагати в документуванні найсерйозніших порушень міжнародного права в Сирії, зокрема можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Як повідомляє ВВС Україна, за резолюцію проголосували 105 держав-членів Асамблеї. 15 держав, серед яких Росія, Сирія, Іран, Китай, Куба та Венесуела, виступили проти резолюції. Представники 52 країн утрималися.

Документом встановлений “міжнародний незалежний та неупереджений механізм” на чолі з ООН, який буде “збирати, узагальнювати, зберігати й аналізувати свідчення порушень міжнародного гуманітарного права та порушень прав людини і готувати документи з метою полегшення і прискорення справедливих і незалежних кримінальних процедур”.

Штаб також сприятиме роботі незалежної міжнародної комісії з розслідування подій у Сирії, яка була заснована в 2011 під патронатом Ради ООН з прав людини.

Авторами резолюції виступили представники Ліхтенштейну і Катару. Постійний представник Ліхтенштейну в ООН Крістіан Венавесер висловив надію, що резолюція стане “важливим кроком” для координації діяльності ООН щодо подій у Сирії.

Постійний представник Сирії в ООН Башар Джафарі заявив, що резолюція – це “кричуще втручання в справи держави-члена ООН”, а також “пряма загроза розв’язання” конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter