ООН повідомляє про побиття вагітної жінки у 2015 році військовими “Шторму” (оновлено)

Дата: 28 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У листопаді 2015 року в центрі Бердянська, що в Запорізькій області один з трьох військових побив двох жінок. Одна з них була вагітною. 

Такий випадок переповідає управління Верховного комісара ООН з прав людини у своїй першій доповіді про сексуальне насильство під час збройного конфлікту.

Ілюстративне фото

Троє нападників, які назвалися військовими офіцерами, були у стані алкогольного сп’яніння.

Вони зайшли в кафе та напали на чоловіка, який почав знімати їх на відео. Після того, як вагітна жінка зі своєю подругою, попросила їх припинити насильство, вони почали її ображати.

“Коли обидві жінки вийшли, двоє “військових” пішли за ними. Один з них вдарив вагітну жінку у живіт, незважаючи на її прохання не робити цього через її вагітність. Після цього він штовхнув її на землю, схопив за волосся та почав тягти по землі, завдаючи жінці сильного болю. Він також декілька разів дав ляпаса її подрузі”, – ідеться в доповіді ООН.

Повідомляється, що злочинці були членами батальйону патрульної служби поліції особливого призначення “Шторм”. 

В ООН зауважують, що правоохоронці не провели ефективного розслідування цього побиття.

“Як повідомляється, це пов’язано з небажанням правоохоронних органів проводити розслідування та притягати до відповідальності членів батальйону”, – йдеться в доповіді.

Начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції у Запорізькій області Олександр Гребенніков повідомив Центр інформації про права людини, що слідство триває. При цьому він відмовився коментувати розслідування, посилаючись на таємницю слідства. 

Автори доповіді констатують, що більшість випадків сексуального насильства були у 2014–2015 роках, та Управління Верховного комісара ООН з прав людини продовжує отримувати свідчення, тож ця практика досі триває. Українські правоохоронці розслідують лише одну справу про сексуальне насильство в АТО.

Автори доповіді переконані, що усі сторони конфлікту в Україні не використовують сексуальне насильство у стратегічних чи тактичних цілях.

Незаконні збройні формування вдаються до насильства, аби змусити ув’язнених та затриманих відмовитися від свого майна. Їм також наказували виконати інші дії як очевидну умову їхньої безпеки та звільнення. 

У доповіді ООН констатується, що українській системі правосуддя бракує законів, інституційної спроможності та досвіду, аби ефективно розслідувати та розглядати в судах такі справи. Через це злочинці лишаються безкарними. 

“Доступ до правосуддя є особливо обмеженим на території, яка перебуває під контролем озброєних груп”, – зазначається у доповіді “Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом в Україні (14 березня 2014 – 31 січня 2017 років)”. 

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали, чому Україна має розслідувати зґвалтування під час збройного конфлікту. 

Документ має 29 рекомендацій українському уряду, незаконним збройним формуванням та Росії, які мають запобігати випадкам сексуального насильства, покращити реагування на ці злочини та гарантувати справедливість для жертв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter